15.06.2024

Ожие: Победата в рали „Монте Карло“ е голяма изненада!

Ожие обясни, че победата в Монте Карло е била "голяма изненада"

4-кратният световен шампион Себастиен Ожие започна защитата на титлата си в световния рали шампионат с победа в рали „Монте Карло”, като дебютът му за M-Sport се оказа повече от успешен. Себ нарече победата си „голяма изненада”, а първото място дойде един месец, след като той подписа с британския тим.

Ожие започна трудно рали „Монте Карло” – още в третата скоростна отсечка той загуби 40 секунди, след като колата му изпадна от пътя на излизане от един завой, но той бързо успя да скочи от девето на второ място.

Французинът успя да се доближи на по-малко от минута от лидера Тиери Нювил и когато в събота следобед белгиецът допусна грешка в етап №13, удари се и разби окачването на своя Hyundai i20 Coupe WRC, Ожие поведе в класирането преди последните 4 етапа.

„За мен тази победа е голяма изненада и съм щастлив заради усилията на всички в тима – обясни Ожие след първата победа на M-Sport като частен отбор в световния шампионат. – Има толкова много нови неща, но едно нещо си остава същото – ние отново победихме в рали „Монте Карло”. Победите тук никога няма да ми омръзнат.

„Мисля, че условията в рали „Монте Карло” бяха едни от най-лошите от години насам, освен това работим заедно с M-Sport само от един месец, а аз направих съвсем малко тестове с новата кола.

„На старта на състезанието си мислех, че тук всичко е възможно, все пак това е рали „Монте Карло”, но истината е, че не бяхме напълно готови за началото на битката.”

Другият пилот на Малкълм Уилсън От Танак остана трети, след като получи повреда в първата отсечка в неделя и моторът му заработи само на два цилиндъра. Така естонецът изпусна второто място, но успя да опази третата позиция до финала.

„В неделя сутринта авансът ни пред другите беше достатъчно голям – призна Ожие. Но когато стартираш в първо рали с новата кола, винаги има за какво да се притесняваш.

„В първата отсечка в неделя стана ясно, че От има проблеми с двигателя, а ние се притеснявахме да не би нещо подобно да се случи и с нас. Надявах се, че той ще успее да стигне до финала съм доволен, че го направи.

„Последната отсечка в неделя беше много трудна, малко преди старта заваля силен сняг, имаше много лед във втората част на етапа. От предишните отсечки не мога да се оплаквам. Но последното минаване на Кол де Турини беше наистина трудно, когато дойде нашият ред да стартираме, знаехме, че няма как да се борим за бонус точките, затова решихме да сме по-внимателни и да сме сигурни, че ще стигнем до финала.”

Ожие призна, че още е твърде рано, за да оцени възможностите на новия Fiesta WRC, както и да си изгради точно мнение за възможностите на съперниците на M-Sport.

Но явно и при тях развитието на колите напредва бързо – Яри-Мати Латвала донесе второто място на Toyota, след като през по-голямата част от състезанието имаше проблеми с настройките на автомобила. Дани Сордо докара другата кола на Hyundai на 4-о място на финала, а Крис Мийк катастрофира и новият C3 WRC не успя да стигне до челните места.

„Все още е много рано, за да обсъждаме как се представят другите отбори – заяви Ожие. – Трудно е да се каже дали някой ще се откъсне напред и дали ще има отбор, който да доминира в шампионата.

„Това е добре за битката за титлата, надявам се, че ще продължим да побеждаваме, но имам чувството, че силите на отборите този сезон са доста изравнени.”

Световният рали шампионат продължава след три седмици със снежното рали „Швеция”. Там Ожие има три победи и се надява, че ще продължи и на сняг успешната си серия.

„Обичам рали „Швеция”, това е страхотно състезание – обясни французинът. – Имам победи там, искам да продължа така. В последните години колите на M-Sport се представяха силно в Швеция, така че съм уверен, че ще имаме шансове.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.