12.06.2024

Ожие с четвърта титла в Испания

Себастиан Ожие и Жулиен Инграсия записаха своята четвърта световна титла на финала на рали „Испания“.

Ожие се превърна в четвъртия пилот в историята на WRC, достигал това постижение, след като успя да се пребори с Дани Сордо за победата на едно от най-трудните състезания в календара.

В края на надпреварата Себастиан Ожие победи с аванс от 15.6 секунди пред Дани Сордо, докато Тиери Ньовил завърши на трета позиция с пасив от 59.4 секунди.

Дани Сордо поведе в началото на надпреварата в едни изключително тежки условия по макадамовите трасета около Салу. В събота състезанието премина на асфалт и Ожие си каза тежката дума до самия финал.

„Невероятно е да спечелиш шампионата две състезания преди края на сезона – заяви Ожие. – Заедно с Жулиен се забавлявахме изключително много през този уикенд. Чувството да сме в списъка на едни от най-големите имена в спорта с четири световни титли е невероятно.“

От събота сутрин Дани Сордо се оплакваше от доста сериозно недозавиване, когато състезанието се премести на асфлат. Въпреки това испанецът успя да запише второ поредно второ място в последните три кръга.

Тиери Ньовил успя да се изкачи на втора позиция в шампионата пред Андреас Микелсен, след като се качи на стълбичката тук. Белгиецът също се оплакваше от проблеми с управлението, но успя да затвърди третата позиция след инцидента на Андреас Микелсен.

Хейдън Падън завърши един доста силен уикенд на четвърта позиция с пасив от 12.8 секунди зад Ньовил. Кивито имаше проблеми с мощността в началото на надпреварата. Мадс Остберг записа най-добрия си резултат от месец април, след като финишира пети. Норвежецът наследи позицията на Крис Мийк, който за съжаление не успя да стигне до финала след повреда в двигателя на неговия DS3 WRC.

От Танак затваря челната шестица пред Кевин Абринг, който от своя страна записва най-доброто си представяне във WRC до момента.

Победителят във WRC2 Ян Копецки е на осма позиция следван от Понтус Тидеман и Крейг Брийн.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.