15.06.2024

Ожие: Целта е Танак!

Световният рали шампионат се подновява с рали „Естония” (4-6 септември) и тимовете се готвят сериозно за бързата макадамова надпревара, като част от тази подготовка е днешното състезание „Южна Естония”.

Във втория кръг от естонския рали шампионат ще стартират почти всички екипажи, които в началото на септември ще участват и в „Естония”, а състезанието, организирано от тима на световния шампион Ойт Танак Red Gray включва 8 скоростни отсечки с обща дължина 101,50 км.

6-кратният световен шампион Себастиен Ожие е лидер в класирането след първите три старта тази година, като спечели съкратеното рали „Мексико” през март. Сега обаче французинът се оказва на непозната територия в Естония, но може да се окаже, че не всичко е толкова различно.

„Направихме еднодневен тест на изключително бързи пътища и разбрах, че повечето отсечки в Естония са такива – обясни Ожие пред официалния сайт на световния рали шампионат. – Надявам се, че в рали „Южна Естония” ще има такива участъци, тъй като е много забавно.

„Винаги е забавно да караш такива отсечки, но много рядко се случва да изкараме отсечка, в която над 75% от времето даваме пълна газ. Скоростите тук са много високи и няма възможност за грешки.”

Освен тестовия ден в Естония, Ожие участва и в двудневни тестове във Финландия, за да си върне скоростта след 4 месеца извън колата. А етапите в „Южа Естония” трябва да му помогнат да се адаптира към естонските отсечки, както и да види как са се подготвили съперниците му и особено световният шампион Ойт Танак – големият фаворит за домашния си старт.

„В Естония е ясно по кого ще се сравняваме – допълни Ожие пред френското Rallye Sport. – Мисля, че целта на всички ще е да следваме Танак и ако можем, да се борим с него. Трябва да изчакаме да видим и какви ще са атмосферните условия в началото на септември. Всички ние сме наясно, че да си първи по отсечките понякога е трудно, но да се надяваме, че времето ще ни помогне в това отношение и ще видим какво можем да направим.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.