23.07.2024

Ожие ще кара в Льо Ман

8-кратният световен рали шампион Себастиен Ожие стартира нова кариера – в пистовите състезания за издръжливост. Французинът ще дебютира в световния шампионат за издръжливост (WEC) този сезон, като ще се кара в изключително конкурентния клас LMP2.

Тази година Себ ще кара с ограничена програма в световния рали шампионат (WRC) изапочна сезона с второ място в рали „Монте Карло” през януари.

Веднага след финала на ралито Себ направи двудневен тест на хибридния прототип на Toyota GR010 на пистата „Моторланд” в Арагон.

Но тъй като Ожие няма нужния опит за състезанията за издръжливост, а и в тима на Toyota в клас Hypercar няма свободни места, рали звездата ще стартира в LMP2. Французинът ще кара за Richard Mille Racing и ще дели една кола с Лилу Ваду и Шарл Милези. Сезонът в WEC стартира на 18 март с „1000 мили на Себринг” в Щатите.

Ожие ще участва във всичките шест кръга на WEC този сезон, включително и в коронната надпревара в календара на шампионата – „24 часа на Льо Ман” през юни.

Toyota и Ожие все още не са обявили рали програмата му за този сезон, но се предполага, че той най-вероятно ще участва в още 4 ралита през 2022 г. А след рали „Монте Карло” стана ясно, че Себ има интерес да стартира както в рали „Португалия”, така и в „Сафари” в Кения, където най-вероятно отново ще се състезава срещу Себастиен Льоб.

Участието на Ожие в рали „Акрополис” ще е невъзможно, тъй като то съвпада с „6-те часа на Фуджи”. Същото важи и за рали „Япония”, което е на датите на финала на сезона в WEC „8-те часа на Бахрейн”.

Ожие започна сезона с третата кола на Toyota в WRC, която ще си дели с Есапека Лапи. Програмата на Лапи започва в края на този месец с рали „Швеция”.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.