22.06.2024

Ожие ще остане, ако Ford се върне

Льоб

4-кратният световен рали шампион Себастиен Ожие подсказа, че може да остане в M-Sport и след края на настоящия сезон в WRC, стига тимът на Малкълм Уилсън да си върне подкрепата на автомобилния гигант Ford.

Ожие се споразумя през зимата с Уилсън, след като VW напусна световния рали шампионат в края на миналата година заради глобалния скандал „Дизелгейт”, но M-Sport не представлява официално Ford, след като преди време компанията обяви, че напуска WRC.

Ожие е начело в класирането този сезон и вече е започнал преговори с Уилсън за евентуалното му бъдеще в тима.

Французинът даде да се разбере, че иска да остане в M-Sport, на за целта тимът от Кумбрия трябва да си осигури заводска подкрепа и естествено, бюджет за развитието на Fiesta WRC.

„Вече мисля за следващата година – обясни Ожие пред Motorsport News. – Не е тайна, че искам да продължа при по-добри условия. Не казвам, че условията сега в M-Sport не са добри, но знам, че в дългосрочен план M-Sport няма да има ресурси да продължи да се бори с големите заводски отбори.

„В същото време, за мен стабилността е важна и ще се радвам, ако във Ford най-накрая се съгласят да ни подкрепят, за да можем да продължим да се състезаваме заедно. Ако Ford се върне, мисля, че ще остана.

„Естествено, ще трябва да изчакаме, за да видим как точно ще стане това, както и при какви условия, но ако Ford ни окаже някаква нормално подкрепа, ние ще трябва да подобрим някои неща в представянето ни.

„За мен, това ще е възможност номер 1. Но също така ще разглеждам и други варианти. Не мога като миналата година да си позволя да чакам до октомври или ноември.”

В същото време босът на M-Sport Малкълм Уилсън заяви, че запазването на Ожие в отбора е „приоритет номер 1”, но допълни, че не би поставил в трудна финансова ситуация цялата компания заради френския пилот.

„Не си правете погрешни изводи, целта е да запазим това, което имаме и за догодина – обясни Уилсън. – Искаме да запазим пилотите, които са при нас, това е приоритет номер 1 за нас. Разбирам какви са желанията на Себастиан и всички ние работим изключително усилено, за да се случи това.

„Има два начина да задържим Себ. Единият е да си намерим основен спонсор, който да ни помогне, а другият е Ford да се върне, тогава ще имаме много повече, което да предложим.

„Ако нито едно от тези две неща не се случи, то ще е невъзможно да задържим Себ. Тази година сме заложили страшно много на кампанията за титлата. Поел съм някои сериозни рискове, за да се възползвам от възможността Себ да кара за нас, винаги съм искал той да е наш пилот.

„Оценяваме техническата подкрепа и дългогодишните отношения с Ford, но догодина няма да можем да повторим това, което направихме за 2017, просто M-Sport не може да си го позволи от финансова гледна точка.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.