12.06.2024

Ожие ще тества Fiesta WRC 2017 тази седмица

Тази седмица ще се проведе теста на 4-кратния световен шампион Себастиен Ожие, който ще пробва новия Ford Fiesta WRC за следващия сезон. Според британското списание тестът ще е във Великобритания, а не във Франция, както се знаеше до миналата седмица.

Вероятно от M-Sport ще предложат на Ожие отсечка в Уелс, която да прилича на етапите от рали „Великобритания” или изпитание в горите Грейстоук, Кумбрия, близо до базата на тима в Кокърмаут.

„Готов съм на направя всичко, за да си осигуря Ожие за догодина – заяви шефът на M-Sport Малкълм Уилсън, който си призна, че го е изпуснал през 2011 година, когато французинът напусна Citroen. – Не се отказвам от думите си от миналата седмица, това да нас е страхотна възможност, може би най-добрата, която сме имали и няма да я изпусна.

„Себастиен знае какво иска и аз напълно разбирам и уважавам мнението му.”

Много специалисти обясниха отсъствието на Уилсън от рали „Австралия” този уикенд с поредицата срещи, които той има, за да намери бюджет за привличането на Ожие и развитието на Fiesta WRC 2017 в хода на предстоящия сезон.

От своя страна Ожие, който по-рано през годината си осигури четвъртата поредна световна титла, пропусна Галата на световния рали шампионат в Сидни в понеделник, тъй като замина за Европа веднага след финала на състезанието в неделя. Ожие пък води усилени преговори за бъдещето си в световния рали шампионат, тъй като той, Яри-Мати Латвала и Андреас Микелсен останаха без отбор, след като Volkswagen обяви, че се оттегля в края на 2016.

Предполага се, че Ожие иска да тества всички нови коли за сезон 2017 – т.е и четирите нови машини, преди да реши с кой тим да подпише, но това едва ли ще се случи.

Себ се изправи пред сериозни трудности в отношенията с бившия му тим Citroen. От френската компания са готови да осигурят тест на световния шампион с новия C3 WRC, но само след като той подпише договор с тима и в този договор е ясно откъде ще дойде допълнителният бюджет за колата на Себ за следващия сезон. По подобна схема са се развили и разговорите на Ожие и с Hyundai.

„Себ е 4-кратен световен шампион, разбира се, че ще говоря с него – обясни тим шефът на Hyundai Мишел Нандан. – Но шансът ни да го вземем за следващия сезон е толкова малък, че няма да е честно спрямо нашите пилоти изобщо да разрешим на Себ да пробва новата ни кола.”

Очаква се, че Ожие все пак ще изпробва и новия Toyota Yaris WRC 2017, но вече се появиха слухове, че преговорите между Себ и Томи Макинен тъпчат на едно място подозрително дълго.

Това може да се обясни с информация, дошла от източник, близък до Яри-Мати Латвала, който остана на почивка в Австралия след финала на сезона. Та, според този източник, Латвала вече е получил оферта от Томи да кара за Toyota.

„Планирам да тествам всички коли, за да мога да имам колкото се може повече козове, когато взимам решение за бъдещето ми – обясни Ожие. – Това е целта ми.

„Появиха се страшно много слухове, но единственото, което мога да ви кажа в момента е, че говоря с много хора, също така много хора ми се обадиха, за да ми кажат, че искат да карам за тях. Все още не съм взел решение.”

Малкълм Уилсън е уверен, че Fiesta WRC 2017 ще спечели на своя страна Ожие.

„Новата ни кола е проектирана от нулата, започнахме от бял лист хартия и екипът, който работи по Fiesta WRC 2017 получи всичко, което поиска – обясни Уилсън, който представя неофициално Ford в световния рали шампионат и ФИА специално му даде статут на производител. – Колата е създадена без никакви ограничения, не ме пестили от нищо.

„Дори и да не успеем да си осигурим Себастиен за следващия сезон, трябва да кажа, че съм оптимист за догодина, тъй като колата ни има страхотен потенциал.”

И накрая, Ожие призна, че съществува възможност той да не си намери отбор за догодина и да си вземе почивка. Французинът уточни, че това е възможно, но едва ли ще се стигне дотам. Така че оживените преговори продължават.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.