12.06.2024

Отборите искат още пари за спринтовите състезания

Заместването на квалификациите във Формула 1 със спринтови състезания е един от експериментите, които тази година се очаква с най-голям интерес. Този формат ще се използва във Великобритания, Италия и Бразилия, като резултатите от 100-километровите надпревари ще определят как ще изглежда стартовата решетка за неделните състезания. На финала ще се дават 3-2-1 точки за първите трима.

Отборите и Формула 1 се споразумяха за много от елементите от плана, основно тези, свързани с използването на гумите и закрития парк. Окончателното гласуване на тези състезания трябва да се състои преди Гран при на Бахрейн в края на месеца.

Двете страни обаче все още не могат да се споразумеят за финансовата страна на спринтовите надпревари. Отборите твърдят, че допълнителното състезание повишава риска от повреди по болидите, това ще изисква повече резервни части и ще доведе до по-високи разходи. От FOM вече са предложили по 1 милион долара на отбор за покриване на тези разходи, но някои тимове са поискали три пъти повече пари. Допълнителното искане идва от големите отбори, твърди източник на ФОМ, но малките тимове не искат да ги подкрепят, тъй като смятат, че 1 милион долара са напълно достатъчна компенсация.

Един от аргументите на малките тимове е, че ако големите постигнат увеличаване на тавана на бюджетите и получат повече пари от ФОМ за спринтовите надпревари, тези средства може да отидат за развитието на болидите, а не просто за резервни части.

Тези различия заплашват одобрението на спринтовите състезания на гласуването в Бахрейн. За да бъдат одобрени, това трябва да стане с 28 гласа от 30 члена на комисията за Формула 1. Гласовете са разпределени по следния начин: 10 има ФИА, 10 – шефовете на Формула 1 и 10 имат отборите.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.