12.06.2024

От какво има нужда Хамилтън за титлата?

Отпадането на Люис Хамилтън в Гран при на Малайзия в неделя и третото място на съотборника му в Mercedes Нико Розберг увеличи разликата между германеца и световния шампион на 23 точки пет кръга преди края на сезона във Формула 1.

Британските медии анализираха шансовете на Люис да спечели четвъртата си световна титла, която ще и трета поредна и се обединиха около мнението, че най-сигурният начин това да стане е Хамилтън да вземе пет победи в тези пет състезания. Което ще означава, че Люис ще запише една от най-впечатляващите серии в битка за титлата в историята на Формула 1.

Възможностите за неуспех обаче са доста повече. Ако Люис вземе четири победи и веднъж завърши втори, Розберг пак ще е шампион, ако запише 4 втори места и една победа – така Хамилтън ще събере 383 точки, но Нико ще има 385.

Сметките все още са сложни, тъй като до края на сезона има доста състезания.

Тази година Нико печели средно 18 точки на състезание, а Люис – 16,5. Розберг има нужда от 103 точки, за да си гарантира титла, а Хамилтън – от 125, като тук разликата е впечатляваща – точки почти колкото за една победа.

С оглед на техническите проблеми на Mercedes този сезон и оспорваната битка между Розберг и Хамилтън, ще е наивно да очакваме от тях и тимът им „чисти уикенди”, т.е без повреди или дори инциденти между пилотите на пистата. Така че двамата със сигурност ще ни поднесат доста „по-шарени” резултати, а последните стартове за годината обещават да са много интересни.

Хамилтън вече има една такава шампионска серия – през 2014 той спечели победите от Италия до САЩ, но сега е в по-трудна ситуация.

Притеснителното за Люис е, че от Mercedes все още не могат да предложат смислено обяснение за гръмналия мотор в неделя, който на практика беше нов, с него шампионът беше карал само една свободна тренировка. Тото Волф обясни, че сега Хамилтън разполага с два мотора – един чисто нов и един на три състезания и предположи, че британецът ще изкара с тях до края на сезона без проблеми.

Розберг също разполага с два двигателя, за които от тима на световните шампиони са сигурни, че ще изкарат до финала без засечки. Така че на този фронт би трябвало двамата да са равнопоставени. Което е важно и битката ще се решава между тях на трасето.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.