15.06.2024

Официално: Hyundai остава в WRC

И трите заводски тима, които участват в световния рали шампионат потвърдиха, че остават в WRC за първия етап на новата хибридна ера, който ще продължи три сезона. За Toyota и M-Sport това бе ясно още от края на миналата година, а от днес официално има потвърждение и за Hyundai.

Решението на големите босове в Сеул се забави, заради което се отложи и разработването на хибридния автомобил по правилата на Rally1. Андреа Адамо обаче потвърди, че работата по него е започнала, като при последното си изказване прогнозира, че компанията ще остане в WRC.

Hyundai участва в WRC от 2000 до 2003 г. с Hyundai Accent WRC. От 2014-а се завърна в спорта, вече има 18 победи с Тиери Нювил, Хейдън Падън, Дани Сордо и Ойт Танак и две световни титли при конструкторите: през 2019 и 2020 г.

От 2022-а Hyundai ще използва Rally1 автомобил, базиран на новото поколение на серийния i20 N – най-мощната версия на модела.

„Hyundai Motorsport съществува, за да подпомага постигането на глобалните цели, поставени от Hyundai Motor Company, като това става чрез създаването на сигурна платформа за демонстрация на актуалните и бъдещи технологии. Чрез пистовите състезания и ралитата ние можем да влияем и да даваме посока на развитието на утрешните модели на Hyundai. За нас това е чест и роля, която приемаме невероятно сериозно”, обясни шефът на Hyundai Motorsport Андреа Адамо.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.