13.06.2024

Перес: Помня как ме изритаха от тест на Red Bull

Новият пилот на Red Bull във Формула 1 Серхио Перес е доста по-различен от повечето от тези, които тимът използва досега. Той не идва от програмата за развитие на млади пилоти на компанията, има сериозни постижения в световния шампионат и от него наистина се очаква да е реален съперник на Макс Верстапен, както и да спомогне за събирането на повече точки в класирането при конструкторите.

2020 беше най-успешният сезон за Перес във Формула 1 – той завърши 4-и в крайното класиране и взе първата си победа – в Гран при на Сахир.

За последно Red Bull привлече пилот извън своята програма през 2007, когато Марк Уебър дойде от Williams. Перес беше част от програмата за развитие на млади пилоти на Ferrari до края на 2012, когато премина в McLaren, за да заеме мястото на напусналия Люис Хамилтън.

Сега Перес разказа, че е преговарял с доктор Хелмут Марко, за да влезе в програмата на Red Bull докато се е състезавал във Формула 3.

„През 2007 от Red Bull ме поканиха на тест – припомни си мексиканецът. – Но не мина добре. Имах проблем със седалката, защото коленете ми се опираха във волана, така че не можех да завивам. И бях доста бавен. Мислех, че ще решим този проблем със седалката и да продължим.

„Но като се прибрах в бокса, направо ме изгониха от теста. Нямаше втори шанс. Бях твърде бавен. Най-важни бяха резултатите на пистата. Просто ме изритаха.

„След това стартирах във Формула 3. Състезавах се срещу пилотите на Red Bull и бях начело в шампионата. Видях доктор Марко на „Силвърстоун”, казах му: „Как си?”

„Ще те победим, ще те победим”, това ми казваше той. Отвърнах му: „Добре, хубав ден, Хелмут”.

В ранния етап на кариерата на Перес той се състезава с подкрепата на Telmex, като от британската Формула 3 премина в GP2 за сезон 2009, където кара за Arden на Кристиан Хорнър. Тогава също е имало разговор за това дали той може да кара за Red Bull, но този път Перес е бил този, който го е приключил.

„Това стана в първата ми година при Кристиан в GP2 – допълни Перес. – След едно добро състезание на „Силвърстоун”, където завърших 4-и, Хорнър дойде при мен и се разговорихме за бъдещето ми, но аз му казах: „Имате си собствена програма за пилоти, нямате нужда от мен”. И това беше последният ни разговор по тази тема, доколкото си спомням.”

Перес допълни, че е благодарен за Дитрих Матешиц, доктор Марко и Хорнър, които му дадоха възможност да продължи кариерата си във Формула 1 този сезон, след като в края на 2020 остана без място в Racing Point.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.