14.07.2024

Петерханзел се отказа да гони Сайнц

Петерханзел призна, че не може да заличи аванса на Сайнц в рали "Дакар"

Стефан Петерханзел се отказа да преследва водача в рали „Дакар” и негов съотборник в Peugeot Карлос Сайнц и призна, че няма как да заличи разликата между двамата в последните два етапа на маратонското състезание.

В първата седмица от ралито Петерханзел изглеждаше фаворит да спечели 14-ата си победа, като преди етапа Ла Пас – Ююни имаше аванс от 27 минути пред Матадора. Но в седмия ден от ралито бъгито Peugeot 3008 DKR Maxi на французина получи тежки поражения по окачването след инцидент, при който Стефан се опита да избегне закъсал ATV пилот и машината му.

След удара Стефан трябваше да изчака в отсечката съотборника си Сирил Деспре, който да му осигури помощ при ремонта и резервни части, тъй като той вече беше поел ролята на бърз сервиз, Петерханзел загуби час и 20 минути и пропадна на третото място зад новия водач Сайнц.

След това Стефан спечели два етапа и се изкачи на второто място. Но авансът на Сайнц остана над 1 час, като се има предвид, че организаторите заличиха наказанието му от 10 минути заради инцидента с холандеца Кийс Коолен.

Затова и сега Петерханзел призна, че се отказва от битката и ще разчита на технически проблем в колата на Сайнц, за да спечели.

„Да, определено Карлос е твърде далеч пред нас, за да го догоним в последните дни – заяви вчера Петерханзел. – Двамата с него караме идентични автомобили, и двамата сме професионалисти, знам, че при тези условия е невъзможно да догоня Карлос. Но това е технически спорт, така че нищо не се знае.

„Сега ще трябва да защитавам второто място, тъй като Насер Ал-Атия е само на 20 минути зад мен.

„Невъзможно е да се опитвам да залича един час разлика, особено като се има предвид, че в тях няма пясъчни дюни. Да запазим второто място също няма да е лошо, тъй като заради един неособено голям инцидент загубихме час и 45 минути, така че второто място няма да е лошо класиране.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.