15.06.2024

Петерханзел: Това е победа на опита над скоростта!

Стефан Петерханзел похвали Peugeot за липсата на заповеди от бокса

Стефан Петерханзел записа 13-ата си победа в рали „Дакар” и втора поредна с Peugeot 3008 DKR и призна, че опитът е бил ключовият фактор в битката срещу съотборника му Себастиен Льоб.

На финала Стефан взе победата с 5,13 минути пред Себ, като във втората седмица на маратонското състезание двамата се редуваха на първото място във временното класиране.

В четвъртък Петерханзел взе решаващ аванс от 6 минути, който се оказа достатъчен за победата, въпреки че в петък и събота Себ атакува, но вече нямаше достатъчно време, а и той спука и гума в петък.

„В началото на състезанието не бях сигурен, че ще спечелим това състезание – призна Петерханзел, известен като „Мистър Дакар”. – В началото стана голяма битка, в която участваха шест-седем пилоти, след това останахме само четирима, а във втората седмица бяхме двама.

„Двамата със Себ се борехме много здраво. В крайна сметка спечелих аз, но беше трудно. Може би, взех победата, защото Себ спука гума в петък.

„За мен това е победа на опита. Защото имаше моменти, в които бях наясно, че не мога да поддържам скоростта на Себ, не бях достатъчно бърз, за да го преследвам.

„Финалът е много емоционален ден за нас, защото тази победа е много трудна, много трудна.”

Петерханзел похвали шефа на Peugeot Sport Бруно Фамен, който още в почивния ден в края на първата седмица на ралито заяви, че няма да използва заповеди от бокса в решителните етапи. А по това време вече беше ясно, че няма кой да застраши доминацията на Peugeot в челото на класирането.

„Мисля, че духът в тима беше много добър – допълни Петерханзел. – Бруно Фамен реши, че няма да има заповеди от бокса и това беше най-доброто нещо, на което можехме да се надяваме.

„Така се получи чиста битка между пилоти, които карат идентични автомобили и най-добрият спечели рали „Дакар”. До самия край беше много напрегнато, но победата е страхотна, наистина страхотна.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.