30.05.2024

Пикет: Алонсо създава проблеми, затова има само две титли

Фернандо Алонсо отнесе остри критики от Нелсон Пикет

Трикратният световен шампион във Формула 1 Нелсон Пикет критикува остро звездата на McLaren Фернандо Алонсо в интервю за ESPN. Бразилецът обясни, че Алонсо е можел вече да има пет световни титли, а не само две, но не е бил достатъчно търпелив, когато е взимал най-важните решения в кариерата си.

„Фернандо е фантастичен пилот, когато е зад волана, но се справя много зле с политиката, когато се стигне до работа с отборите, за които кара – образно обясни Пикет. – Алонсо можеше да има три, четири, пет световни титли, но той винаги създава голяма бъркотия в тима, за който кара, винаги засилва проблемите, които е заварил и винаги напуска отборите си в неподходящия момент.

„Понякога, когато преминеш в нов отбор, трябва да си търпелив, да работиш с тима, да участваш в развитието на колата и след това идват победите.

„Ако винаги, във всеки един момент, искаш да си в най-добрия отбор, това не е добре. Правиш промени тук или там, но трябва да си търпелив, да работиш с тима, за да стигнеш до подобренията. Това е.”

Много специалисти и фенове са на мнение, че Алонсо е най-добрият пилот от сегашната генерация звезди във Формула 1, но Пикет не е съгласен с това.

„Не мисля, че Алонсо е по-добър от Люис Хамилтън – заяви бразилецът. – Според мен, той, Хамилтън и Фетел са на едно ниво. Може единият да има по-добра година от другите, но са на едно ниво.”

Пикет коментира и широко отразеното от медиите участие на Алонсо в „500 мили на Индианаполис” миналата година, където испанецът за известно време беше начело на колоната, но отпадна заради повреда в двигателя.

„Фернандо не беше конкурентен във Формула 1, за това искаше да опита нещо различно. Той обича медиите да пишат за него и затова се пробва в „Инди 500”, беше категоричен легендарният пилот.

Трябва обаче да отбележим, че коментарите на Пикет относно Алонсо е трудно да бъдат наречени безпристрастни. Синът на Пикет – Нелсон Пикет-младши, беше съотборник на Фернандо в Renault през 2008 и част от сезон 2009 във Формула 1.

През 2008 Пикет катастрофира умишлено в Гран при на Сингапур, като тогава заяви, че е допуснал грешка, а когато Флавио Бриаторе реши да го освободи от тима, призна, че всичко е било нагласено, за да може Алонсо да спечели състезанието, което роди скандала „Крашгейт”. След него Бриаторе и Пат Саймъндс бяха изгонени от Формула 1, големите спонсори напуснаха Renault, а компанията също се изтегли от световния шампионат и продаде тима си на Жерар Лопес, който почти успя да го докара до фалит.

От 2009 година насам Алонсо редовно твърди, че не е знаел нищо за заговора на Пикет, Бриаторе и Саймъндс и не е бил наясно, че ударът на Пикет е умишлен, за да може той да спечели състезанието.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.