26.05.2024

Пламен Стайков: Искам да карам в европейския шампионат

Пламен Стайков иска да кара в европейския рали шампионат през новия сезон

Националният рали шампион Пламен Стайков планира участие в „поне няколко кръга” от европейския рали шампионат през 2017 година, но все още няма яснота относно бюджета за тези състезания. Стайков, който миналата година спечели втората си рали титла на България с навигатор Давид Кварацхелия обяви, че ако не събере пари за европейските стартове, няма да кара у нас.

„Много искам да участвам в няколко ралита от европейския шампионат, за да продължа да се развивам – заяви Стайков за racepool.info. – През миналия сезон се видя, че у нас нямаме конкуренция и това ме демотивира.

„За съжаление, нямам възможност дори и да мечтая за нов автомобил, така че ще караме нашия Mitsubishi Lancer Evo IX, но все още събираме пари за новия сезон.

„Ако не успея да събера бюджет за европейските стартове през 2017, то предпочитам да пропусна един сезон и да не карам у нас, а да събирам пари за 2018. А ако карам в Европа, то ще е трудно да стартирам и у нас.

През 2017 година европейският рали шампионат включва само 8 ралита, повечето от които обаче са доста тежки.

Сезонът стартира със състезанието на Азорските острови (30 март – 1 април, макдам), след това продължава на Канарските острови (4-6 май, асфалт), от 2 до 4 юни е гръцката макадамова класика „Акрополис”.

Също през юни – от 16 до 18 е друго състезание, сравнително близо до нас – „Кипър”, което е на смесена настилка – асфалт и макадам.

За август са предвидени две страхотни асфалтови надпревари – „Ржежов” в Полша (3-5 август) и „Барум” в Чехия (25-27 август).

През септември е новото асфалтово попълнение в ERC „Рома Капитале” (15-17 септември) и сезонът приключва с рали „Лиепая” (6-8 октомври, макадам).

Стайков предполага, че до края на януари ще стане ясно дали ще може да стартира в европейския рали шампионат, а феновете ще са наясно още преди началото на сезона дали националната рали титла ще е вакантна за 2017 година и дали шампионът ще кара.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.