12.06.2024

Победа за Сайнц и Peugeot в рали „Дакар“

При четвъртия си опит с Peugeot Карлос Сайнц спечели рали "Дакар"

40-ото издание на рали „Дакар” беше спечелено от Карлос Сайнц и Лукас Крус с Peugeot 3008 DKR Maxi, като това е последното участие на френския тим в състезанието, а най-вероятно и последната маратонска надпревара за 55-годишния двукратен световен рали шампион.

Peugeot спечели предишните две издания на „Дакар” със Стефан Петерханзел, а Сайнц има победа през 2010 година с Volkswagen.

Три дни преки края на двуседмичната надпревара Петерханзел заяви, че не може да стопи аванса на Сайнц, който беше 1 час, а след това катастрофира в предпоследната отсечка, което го свали от второ на четвърто място в общото подреждане.

Това позволи на двете звезди на Toyota Насер Ал-Атия и Жинел де Вилиърс да заемат второ и трето място, но на солидна разлика от победителя – почти 45 минути и над 1,13 часа.

Най-напред от пилотите на Mini завърши Якуб Пржигонски, който обаче остана едва пети.

Излезлият начело при мотоциклетистите в десетия етап Матиас Валкнер с КТМ записа 17-а поредна победа в състезанието за австрийската марка. Състезанието обаче ще остане в историята с оспорваната надпревара в челото, която беше решена точно в 10-я етап, спечелен от Валкнер, което се оказа единствената му етапна победа тази година. Тогава четирима от шестимата лидери допуснаха навигационна грешка, която ги дръпна назад в класирането, а лидерът Адриен ван Беверен падна, което изведе Валкнер начело.

При камионите Едуард Николаев и Камаз взеха втора поредна победа, но тя стана сигурна едва в предпоследния ден на състезанието, когато заради повреда в скоростната кутия спря Федерико Виагра с Iveco, който се оказа най-сериозният преследвач на руснака. Два дни преди финала авансът на Николаев се беше свил на 1 секунда и аржентинската рали звезда имаше всички шансове да спечели срещу заводския тим на Камаз.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.