26.05.2024

През 2021 Верстапен ще реши дали да остане в Red Bull

Снимка: Sportsrush

Предстоящият сезон 2021 във Формула 1 може да се окаже решаващ за бъдещето на Макс Верстапен в спорта. Това обясни моторспорт съветникът на Red Bull доктор Хелмут Марко, който призна, че има вариант Макс да стане свободен агент, въпреки че подписа договор с тима до края на сезон 2023. Естествено, става въпрос за клаузата, която позволява на Макс да си тръгне при оттеглянето на Honda, което ще стане факт в края на тази година.

Но пък Red Bull успя да се пребори за замразяване на задвижващите системи от сезон 2022 и в тима се работи усилено по прехвърляне на програмата за моторите на Honda при бившите световни шампиони.

Верстапен вече има зад гърба си 6 сезона във Формула 1, всичките под крилото на Red Bull, записа 10 победи и въпреки че в последните два сезона той беше най-сериозният съперник на Mercedes за титлата, Макс реално нямаше шанс за титлата срещу Люис Хамилтън и Валтери Ботас.

Доктор Марко не потвърди клаузата за Honda, но даде достатъчно интересно обяснение за ситуацията с Макс.

„Има такова условие – обясни бившият пилот пред F1 Insider. – Най-общо казано, Макс трябва да има възможност да се бори за победи и за титлата, без помощта на външни фактори. Ако това е налице, то договорът му автоматично се продължава. Ако това не се случи, то той ще бъде свободен агент.”

Доктор Марко не обясни какво точно означава „възможност да се бори”, а и от думите му се разбира, че клаузата е в полза на тима при определени условия, но ако те не са налице, Макс няма нужда да предприема някакви специални действия, а само да потвърди фактите, които го освобождават от ангажиментите му към тима. Това може да стане по най-различни начини – класиране в определен период от сезона, брой победи и спечелени квалификации, ниво на представянето спрямо преките съперници и т.н.

Едно от тези условия за миналата година изтече в медиите – според холандски издания, разликата между Макс и лидерите в квалификациите не е трябвало да надхвърля 0,3 секунди на обиколка. За 2020 обаче тази разлика достигна 0,572 секунди, без тук да се включват квалификациите на дъжд и започна да се свива една в края на годината, като в Абу Даби Верстапен стартира от полпозишън.

Според бившия пилот във Формула 1 Роберт Дорнбос, сезон 2021 ще е решаващ за отношенията на Макс с Red Bull.

„В Mercedes и Ferrari също са наясно, че тази година ще е решаваща за това дали Макс ще остане в Red Bull или не – обясни Роберт, който поддържа тесни контакти с фамилията Верстапен. – Той няма да отиде във Ferrari, но Mercedes остава интересен вариант за него. В Red Bull обаче, с помощта на Honda, ще направят всичко възможно, за да остане той при тях.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.