12.06.2024

Прогноза: Фетел ще бъде освободен в края на 2021

4-кратният световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел записа едва първото си състезание за Aston Martin, като дебютът му се оказа труден и вече има прогнози, че тимът ще го освободи в края на годината.

Себ остана в дъното на класирането в квалификацията, беше наказан заради неспазване на жълтите флагове и стартира последен. В състезанието отново допусна грешки, включително и удар отзад срещу Естебан Окон секунди, след като французинът го изпревари.

Бившият пилот Джейсън Уот прогнозира, че през 2022-а Фетел вече няма да е част от Формула 1, тъй като „времето му в световния шампионат изтече”. Уот коментира рядко Формула 1 въпреки желанието на медиите в родната му Дания да го ползват за анализатор.

„Фетел най-вероятно се е надявал на добро представяне този сезон, но мисля, че времето му е изтекло – обясни Уот пред вестник Ekstra Bladet. – Той никога няма да се върне на нивото, на което караше преди. Съжалявам, че трябва да го кажа, но в последните две или три години Себастиан не е постигнал нищо. Той беше добър по времето, когато караше Red Bull-а със страхотното притискане към пистата. След това представянето му само се влошава. Прави глупави грешки, които показват, че е под сериозно напрежение. Според мен догодина Фетел вече няма да е част от Формула 1.”

В края на 90-те години Уот беше сред най-прогресиращите европейски пилоти и стигна до Формула 3000, където през 1999-а стана вицешампион. Кариерата му в едноместните болиди приключи в края на 1999 г., когато катастрофира с мотоциклет и остана парализиран от кръста надолу. След това продължи да участва в състезания с туристически автомобили, включително и в WTCC.

Естествено, шефът на Aston Martin Отмар Шафнауер побърза да отхвърли подобни спекулации.

„Себастиан е при нас от няколко дни – обясни Шафнауер. – Той не успя да навърти много километри по време на тестовете и все още свиква с колата. Нямам съмнения, че ще се върне на най-доброто си ниво. Рано е за изводи, минало е само едно състезание.”

В интерес на истината решаващата дума за съдбата на Фетел ще има собственикът на тима Лорънс Строл – човекът, който реши да наеме германеца, след като стана ясно, че Ferrari няма да му предложи нов договор.

Ударът на Фетел с Окон беше коментиран от бившия пилот във Формула 1 Ралф Шумахер.

„На 100 процента вината за този инцидент носи Фетел – коментира Ралф. – След състезанието той се извини на Естебан веднага, след като слезе от колата, но остава въпросът защо продължава да прави такива грешки. Пилот с опит като неговия би трябвало да се справя доста по-добри с такива ситуации. Но това е едва началото на работата му с Aston Martin, така че е рано за притеснения. Но ако тези случки продължат, ситуацията ще се промени в отрицателна посока.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.