30.05.2024

Продадоха Fiesta WRC на Латвала

Новият шеф на тима на Toyota в WRC Яри-Мати Латвала е един от най-успешните пилоти в новата история на M-Sport и Ford в световния шампионат. През 2010 година финландецът беше близо до световната титла с тима на Малкълм Уилсън, но комбинацията Льоб-Citroen се оказа твърде силна.

По-голямата част от колите, които Латвала е карал докато беше пилот на M-Sport са вече в ръцете на частни тимове, пилоти и колекционери. А в края на 2020 година беше продаден още един Ford Fiesta WRC – колата, с която Латвала кара в няколко ралита през 2011-а, шаси №4.

Всъщност, точният брой стартове на финландеца с този автомобил е 6 в световния шампионат, като в 5 от тях той се качи на подиума, включително и победа в рали „Великобритания” в Уелс на финала на сезон 2011. В края на годината Латвала завърши 4-и в общото класиране, изпреварен от Льоб, Хирвонен и Ожие.

За сезон 2013 колата е преоборудвана във версия RRC, за да участва в WRC2, но скоро след това си връща WRC характеристиките – през 2014 и 2015 колата е използвана от два италиански тима. А кариерата на тази Fiesta WRC продължава почти 10 години.

Последният собственик на автомобила е Маурицио Стасия – един от най-известните колекционери на рали автомобили с марка Ford. Във впечатляващата му колекция влизат класики като Ecort Cosworth, каран от Ари Ватанен и Франсоа Делкур, както и RS200 от група Б.

Стасия е редовен участник в „Ралито на легендите” в Сан Марино като тази година участва със споменатия Escort RS Cosworth, а преди това е карал Lancia Delta Integrale и Subaru Impreza WRC.

А новият собственик на колата се похвали с придобивката си със снимка на част от колекцията, която публикува в интернет.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.