21.06.2024

Променят правилата заради фарса на „Спа”?

Задават се промени на правилата във Формула 1, предизвикани от вчерашното „състезание” за Гран при на Белгия на „Спа”, в което нямаше нито една състезателна обиколка, но пилотите получиха точки, а първите трима се качиха на подиума.

Няколко пилоти критикуваха остро раздаването на точки след финала в неделя, като Фернандо Алонсо определи това решение като „шокиращо”, а класираният пети Себастиан Фетел го нарече „шега”.

Заради силния дъжд директорът на състезанията във Формула 1 Майкъл Маси на няколко пъти отлага старта с по 5 минути, после пусна колоната зад кола на сигурността и след това я спря. Малко по-късно беше решено да бъде спрян и часовникът, за да се изчака подобряване на времето, но това и не стана. Накрая пилотите записаха още 3 обиколки зад колата на сигурността и това им донесе половината точки. За разлика от други шампионати, във Формула 1 отсъства изискването раздаването на точки да е било след обиколки в състезателно темпо при зелен флаг.

Маси обеща преразглеждане на правилата, но за догодина, тъй като за да има промяна ФИА трябва да получи единодушното съгласие на десетте отбора, които участват във Формула 1.

По-късно Маси обясни, че с оглед на тежката катастрофа на Ландо Норис в събота, в неделя просто е нямало начин да вземе решение, което по какъвто и да е начин да застраши безопасността на пилотите заради силния дъжд.

Но каквото и да се реши относно правилата за такива трудни ситуации, със сигурност догодина „Спа” може да приеме старт от Формула 1 на „доста по-лятна дата”, тъй като вчера по нищо не личеше, че сме в края на август. И отделно от това ще е интересно да се обсъди идеята на Дениъл Рикардо, че състезанията трябва да започват по-рано, а не в 15:00 часа местно време, за да може да има повече време за реакция.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.