22.06.2024

Прост: Формула 1 още не може да компенсира парите от цигарите и алкохола

4-кратният световен шампион във Формула 1 Ален Прост е на мнение, че по времето, когато той се състезаваше – особено през 80-те години на XX век, световният шампионат е бил по-интересен и в по-добра форма в сравнение със сега.

„За начало, по мое време имаше повече изпреварвания – обясни Прост в подкаста си. – Но по-важно е общото впечатление от състезанията. Питал съм феновете какво според тях се е изменило през годините. Много от тях ми отговориха, че по-рано са следили състезанията много по-внимателно, тъй като преди години имаше много повече повреди и отпадания по технически причини.

„По-рано системата DRS не съществуваше. Смята се, че тази система увеличава изпреварванията. Но с DRS изпреварванията са толкова лесни, че това вече не е състезание. Но в действителност е много трудно да направиш нещо, което да се хареса на всички зрители.”

В интерес на истината статистиката от сезоните, в които се използва DRS система, оборва твърдението на Прост, че през 80-те години е имало повече изпреварвания.

Ален обясни и защо сега във Формула 1 има повече състезания от класическата бройка от 16 старта през 80-те години.

„Формула 1 има нужда от повече пари, тъй като световният шампионат загуби ключови спонсори през годините – обясни Прост. – По мое време навсякъде имаше реклами на алкохол и цигари, носещи страшно много пари. Точно благодарение на тях съществуваха много отбори, които нямаха подкрепа на някой автомобилен производител.

„Сега тези пари ги няма, така че идеята да бъде разширен календарът не е никак глупава. Но това тежи на хората в отборите, които пътуват от състезание на състезание и искат да прекарват повече време със семействата си.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.