23.06.2024

Първа позиция за Тойота в Льо Ман, Кобаяши счупи рекорда на пистата

Прототип на Тойота ще стартира от първа позиция в 85-тото издание на „24 часа на Льо Ман“ утре. Това стана ясно след снощната трета квалификационна сесия, в която японският тим окупира първите две позиции на стартовата решетка.

Във втората квалификационна сесия топ новината беше новият рекорд на пистата. Камуи Кобаяши успя да спре часовника на 3 минути 14,791 секунди в най-бързата си обиколка. Това време осигури на Тойота номер 7 с пилоти Кобаяши, Конуей и Саразен първата стартова позиция за тазгодишното издание на най-голямата надпревара за издръжливост.

От втора позиция ще стартира прототипът на Тойота с номер 8 с време 3 минути и 17,128 секунди, постигнато от Казуки Накаджима. Прототипът на Порше номер 1 ще стартира от трета позиция, след като Нийл Яни записа едва с една десета по-слабо време от Тойота номер 8. Вторият прототип на Порше затваря челната четворка, като Брендън Хартли трябваше да спре прототипа на „Индианаполис“ след проблеми с температурата на маслото.

Шестата и седма стартови позиции са за Тойота номер 3 и прототипа на ByKolles.

Алекс Лин записа най-доброто време в LMP2 категорията, като така прототипът на G-Drive с номер 26 ще стартира от първа позиция, благодарение на постигнатото време от 3 минути 25,352 секунди.

Топ времето на №26 е с едва две десети по-добро от това на Витали Петров с прототипа на Manor с номер 25. Най-жестока бе битката за третата позиция, която се реши буквално в последните минути на третата квалификационна сесия. Бруно Сена с Rebellion номер 31 зададе темпото, но в последният момент Хо-Пин Тунг се пребори с бразилеца, взимайки третата стартова позиция за автомобила с номер 38 на Jackie Chan DC Racing.

Още един рекорд падна в третата квалификационна сесия снощи и това е този в GTE Pro категорията. Астън Мартин с номер 97 и пилот Дарън Търнър записа време от 3 минути и 50,837 секунди, което е с около секунда по-бързо от миналогодишния рекорд в този клас.

От втора позиция ще стартира Ферари с номер 51, благодарение на усилията на Джеймс Каладо да раздели астъните. Ричи Стануей с Астън Мартин номер 95 ще стартира от трета позиция следван от Ферари с номер 71.

Загряващата сесия 45 минутна сесия ще започне в 9:00 часа в събота, а стартът на „24 часа на Льо Ман“ е от 16:00 часа българско време.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.