16.06.2024

Разликата между Red Bull и Mercedes се оказа много малка

Двамата пилоти на Mercedes Валтери Ботас и Люис Хамилтън бяха най-бързи в двете петъчни тренировки за Гран при на Португалия в Портимао, но днешната квалификация обещава изключително оспорвана битка.

Хлъзгавият асфалт, по-тежките гуми и силният вятър вчера направиха двете тренировки по-трудни от очакваното, но сравнението между симулациите на квалификационни обиколки обещава интересна събота.

Както и се очакваше, Mercedes и Red Bull имат предимство при работата с меките и средно твърдите сликове в рамките на една обиколка, а малката разлика в представянето на двата типа гуми на по-късо разстояние означава, че доста пилоти ще излязат от втората част на квалификацията със средно твърдите гуми.

При симулациите на квалификацията вчера пилотите на Red Bull имаха малко предимство – от порядъка на 0,05 секунди на обиколка пред колегите си от Mercedes. Това изравняване на силите означава, че битката за първите места в квалификацията ще се реши и от не/допускането на грешки в решителните обиколки. А пистата в Портимао предразполага за пропуски и неточности.

Събирането на четирима пилоти в разлика под една десета от секундата в квалификационно темпо е повече от добра новина, като нещо подобно можем да очакваме и в битката за трета редица. Вчера в рамките на 0,3 секунди се събраха пилотите на Alpine, Alpha Tauri, McLaren и Aston Martin, като те са на 0,5-0,8 секунди от лидера. Снощи се появиха предположения, че болидът на Alpine е бил по-лек, което обяснява силното представяне на Фернандо Алонсо и Естебан Окон и реалното им темпо е по-близо до дъното на Топ 10.

А още по-интересно ще стане, ако се окаже, че много близо до тях са и пилотите на Williams – средно на 0,9 секунди от лидерите при симулациите на квалификацията. Така битката във втората част на квалификацията за влизане в Топ 10, както и в третия сегмент наистина ще е изключително интересна.

Третата тренировка за Гран при на Португалия – днес от 14:00 по Diema Sport HD, а от 17:00 стартира и квалификацията, също на живо.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.