13.06.2024

Рали „Арктик Финландия” ще е без публика

Местните власти в Лапландия предрешиха отговора на въпроса дали снежното рали от световния шампионат тази година ще се проведе с или без публика. ФИА и промоутърът на световния шампионат имаха колебания дали да позволят достъп на зрители.

Според последните ограничения в Лапландия на едно място нямат право да се събират повече от 50 души, като те ще действат поне до края на февруари, което покрива дните на провеждането на ралито – 26-28 февруари.

Рали „Монте Карло”, с което започна сезон 2021 в световния рали шампионат също мина без публика, а местните власти в Гап обявиха глоба от 135 евро за всеки фен, заловен от полицията по отсечките, но няма официална информация за санкционирани фенове на ралитата. Отделно от това със съд бяха заплашени всички, които организират събирания на фенове около отсечките на състезанието.

Според финландски медии логиката на местните власти е следната: също като „Арктик Лапландия” и ралито от световния шампионат ще се проведе при минусови температури, като става дума за около -20 през деня. Това повече или по-малко изключва масовото присъствие на фенове по етапите, като трябва да се има предвид, че по по-голямата част от маршрута пътят е ограден от високи снежни преспи, което също затруднява феновете. Тези трудни условия обаче биха довели до концентрация на много фенове на едно място, което ще улесни разпространението на корона вируса.

Организаторите на ралито са предвидили изключително стегната схема – три дни и само 10 етапа – по два в петък и неделя и 6 в събота, което я прави решителният ден за изхода на състезанието.

За разлика от „Арктик Лапландия”, „Арктик Финландия” няма да може да ползва отсечките във военните зони около Рованиеми, освен това на разположение ще бъдат и по-малко съдии и медицински екипи, които бяха по етапите през януари.

Състезанието замести „Швеция”, след като организаторите обявиха, че няма да могат да го проведат без публика, тъй като приходите от билети сформират основната част от бюджета на ралито.

Коментари

Коментар

Реклама

1 Trackback / Pingback

  1. Изненада: Без публика в Хърватия – Autosport Bulgaria

Коментарите са заключени

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.