23.06.2024

Рали „Сафари“ може да се върне в световния шампионат

Изпълнителният директор на промоутъра на WRC Оливие Сесла декларира сериозен интерес да върне митичното рали „Сафари“ в календара на шампионата. Неговият екип вече разполага с изградена стратегия за завръщане на африканският континент, като от страна на Кения също се работи върху организирането на надпревара под шапката на ФИА.

Рали „Сафари“ отпадна от календарът през 2002, въпреки че тогава вече разполагаше с формат, отговарящ на настоящите изисквания за провеждане на кръг от шампионата.

През годините състезанието стана изключително популярно, благодарение на доста различния подход от страна на организаторите, като екипажите трябваше да преминават през специални етапи с дължина стотици километри, а конструкторите разработваха подсилени автомобили специално за тази надпревара. Но сега производителите не са готови, нито изпитват желание да участват в такъв тип надпревари.

„Рали Сафари не е само част от нашата стратегия за кръг от световния рали шампионат в Африка, но също така може да предложи на феновете гледки, които само кенийското рали може да осигури“, заявява Сесла пред немското издание Rallye Magazin.

Националната автомобилна федерация на Кения и нейният председател Пинеас Кимати, работят доста усилено в тази посока и е напълно вероятно съвсем скоро да видим надпреварата в календара.

Екипът на Кимати се бори за дата през месец март, но най-трудната им задача ще е да си осигурят одобрението на ФИА, а и от друга страна Турция и Китай също се борят за място в календара за сезон 2017.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.