30.05.2024

Рали „Сафари“ става част от WRC през 2019?

Легендарното рали „Сафари“ ще се върне в календара на световния рали шампионат, съобщи Дейвид Еванс от списание Autosport.

Според него, организаторите на състезанието вече работят по план, който ще ги върне в световния шампионат, като първата стъпка е „Сафари“ да е кръг от шампионата на Кения през 2017, а след това да кандидатства за кръг от WRC.

Предполага се, че подкрепата за завръщането на „Сафари“ сред най-големите ралита в света идва директно от президента на Кетия Ухуру Кениата. Той се срещна през 2012 година с президента на ФИА Жан Тод и още тогава заяви, че има желание да върне ралито в WRC.

Жан Тод пък никога не е крил желанието си за завръщането на ралита с по-дълги маршрути в календара, както и идеята си, че WRC трябва отново да стъпи в Африка.

Движещата сила на проекта е председателят на кенийската автомобилна федерация Финеас Кимати. Той вече се срещна с Оливер Сиесла, като и двамата потвърдиха, че са се споразумели относно финансирането на състезанието и избора на отсечки в долината Рифт.

Рали „Сафари“ ще остане в историята като едно от най-важните състезания в световния шампионат. Много от тимовете и пилотите, печелили в Кения са заявявали, че победите там се равняват на спечелването на световната титла.

През 2002 надпреварата отпадна от календара поради проблеми с финансирането от страна на правителството.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.