26.05.2024

Рали Турция е под въпрос

Световният рали шампионат представи повече от приличен календар за рестарт на сезон 2020, като това трябва са се случи в първия уикенд на септември с рали „Естония”. Още тази седмица обаче този нов календар може да претърпи промени, като те са свързани с тежкото макадамово рали „Турция”, планирано за 24-27 септември.
Според източник, близък до организацията на ралито, цитиран от Dirtfish, тази седмица трябва да стане ясно дали ралито ще се проведе или не.

Интересното е, че проблемите на популярното сред феновете рали, базирано в Мармарис, не се свързани с разпространението на коронавируса, а с потенциалната липса на финансиране. Турските власти спонсорират сериозно провеждането на ралито, като организаторът има договор за три години състезанието да е част от WRC и тази година е последната от този контракт.

Турция беше част от световния шампионат от 2003 до 2006 и след това през 2008 и 2010, а засега организаторите не са подновили договора си за кръг от WRC с промоутъра на световния шампионат.

На сайта на ралито все още не е публикуван Рали гайд 1, а голямата част от информацията на страницата все още е за миналогодишното издание на състезанието, въпреки че до старта на ралито остават само два месеца.

Все още темата не е коментирана от представител на дирекцията на ралито, а упорството на турците да запазят датите си – 24-27 септември провали опита на белгийската асфалтова класика „Ипр” да влезе тази година в календара на WRC. Проблемът беше, че белгийската надпревара е предвидена за първия уикенд на Белгия и състезанието се провежда в изключително урбанизирана област, в която просто няма възможност да се сменят датите му, тъй като всички близки уикенди са запазени за други събития, които не са свързани с моторните спортове. Белгийците искаха „Турция” да финишира на 20 септември, а не на 27, за да има достатъчно време участниците в световния шампионат да стигнат навреме до Белгия. Но това не се получи.

Ако сега обаче „Турция” падне от календара заради проблеми с финансирането, но влизането на „Ипр” в шампионата може би ще се случи.

WRC календар за остатъка от сезон 2020
4-6 септември – „Естония”
24-27 септември – „Турция”
15-18 октомври – „Германия”
29 октомври – 1 ноември – „Сардиния”
19-22 ноември – Япония

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.