23.06.2024

Рекордни печалби за Lamborghini през 2020

Covid не се оказа проблем за джоба на ултра богатите

От Димитър Даков

Ако все още не беше ясно, че пандемията, която клати целия свят направи заможните още по-богати, то тази новина го потвърждава.

2020 се оказа най-печелившата година в историята на Lamborghini изненадвайки даже боса на производителя, Щефан Винкелман.

Броят на тоталните продажби за 2020 (7430) е по-нисък сравнено с 2019 (8250), главно заради двумесечното затваряне на фабриката преди една година.

Въпреки това, поръчките на уникални и силно персонализирани автомобили са се покачили рязко.

Другият фактор е разбира се представянето на спортния SUV Urus, с който марката гръмна два заека с един куршум. Не само успяха да създадат красив автомобил в сегмент чийто бум все още не е преминал, но и го направиха сравнително евтин за разработка с MLB платформата на VW, която се намира във всичко от Audi Q8 до новия VW Touareg.

„Urus ни предоставя спокойствие от гледна точка на печалбите. А именно тези печалби ни мотивират да инвестираме в бъдещето,“ сподели Винкелман.

На този етап, около 59% от всички продажби на Lamborghini са благодарение на Urus, като Китайският пазар заема челно място с ненаситния си апетит за луксозни автомобили и лимитирани модели.

Персонализираните поръчки са нараснали значително, като през останалата част от 2021-ва се очакват нови рекорди.

„Вече разполагаме с потвърдени поръчки за девет месеца напред. Гледаме на 2021 изключително позитивно,“ добави Винкелман.

Въпреки позитивните новини, Lamborghini все още не са прекрачили прага на електрификацията, която представлява важна стъпка за бъдещето на марката.

Най-вероятно Винкелман и компания не са твърде притеснени, понеже винаги разполагат с електрическата платформа J1, на която в момента разчитат Porsche Taycan и новото Audi e-tron GT.

Това ще бъде страхотен начин най-накрая да превърнат концептуалния модел Estoque в реалност.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.