12.06.2024

Рикардо: Нямаме проблеми с надеждността!

Дениъл Рикардо с Red Bull

Дениъл Рикардо с Red Bull записа първо време в първия ден от тестовете преди новия сезон във Формула 1 на пистата „Каталуня” край Барселона. Австралиецът обаче отбеляза, че по-важното е, че е успял да завърти 105 обиколки за деня без технически проблеми.

„Беше доста студено – обясни Рикардо. – Всичко останало беше наред. На сухата писта сутрешната сесия вървеше прекрасно, но след това условията станаха по-трудни. Просто не е възможно да се работи с гумите, особено на нов асфалт. Когато е студено, няма сцепление, това е.

„Но пък завъртяхме над 100 обиколки, като една от сериите ми беше 35 обиколки, така че нямаме проблеми с надеждността, благодаря на тима за това. Но при тези ниски температури, скоростта ни не е определящ фактор.”

Втори вчера завърши Валтери Ботас с Mercedes, а трети – Кими Райконен, като първите двама в класирането караха със средно твърди гуми, а финландецът с меките сликове на Pirelli.

Два инцидента прекъснаха вчера тестовете. Първо, заради проблем с гайката на задно дясно колело, колата на Фернандо Алонсо остана на три гуми и испанецът спря в зоната за сигурност. Механиците на McLaren имаха нужда от почти 3 часа, за оправят проблемите, но още преди края на сутрешната сесия Алонсо се върна на пистата.

После руснакът Никита Мазепин, който е тестов пилот на Force India излетя в зоната за сигурност на завой №4 и не успя да се върне на пистата след инцидента.

В три отбора решиха да поделят вчерашния ден между двамата си пилоти. В Mercedes преди обед кара Валтери Ботас, а след това в колата седна световният шампион Люис Хамилтън, в Renault преди обед кара Нико Хюлкенберг, а след това Карлос Сайнц и в Williams програмата започна Ланс Строл, а я довърши Сергей Сироткин.

Но пилотите с програма за следобеда извадиха лош късмет – студеното трасе стана твърде хлъзгаво, а в последния час от изпитанията заваля и дъжд. Няколко пилоти се върнаха на пистата с гуми интермедия и мокри, но повечето отбори решиха, че могат да приключат програмата за деня.

Така Рикардо оглави класирането с най-бързата си обиколка от сутрешната сесия, като от Red Bull акцентираха, че по-важното е било новата кола да навърти колкото се може повече километри без проблеми. Хюлкенберг и Сайнц също записаха много обиколки – по 99 и за двамата.

Днес е вторият ден от първата тестова сесия преди началото на новия сезон във Формула 1, отново на пистата „Каталуня”.

 

Класиране в първия ден от тестовете в Барселона:

 1. Дениъл Рикардо, Red Bull 1.20,179 мин (105 об)
 2. Валтери Ботас, Mercedes +0,170 сек (58)
 3. Кими Райконен, Ferrari +0,327 сек (80)
 4. Нико Хюлкенберг, Renault +0,368 сек (73)
 5. Фернандо Алонсо, McLaren +1,160 сек (51)
 6. Карлос Сайнц, Renault +1,989 сек (26)
 7. Люис Хамилтън, Mercedes +2,148 сек (25)
 8. Брендън Хартли, Toro Rosso +2,192 сек (93)
 9. Ланс Строл, Williams +2,273 сек (46)
 10. Ромен Грожан, Haas +2,399 сек (55)
 11. Маркус Ериксон, Sauber +3,229 сек (63)
 12. Никола Мазепин, Force India +5,449 сек (22)
 13. Сергей Сироткин, Williams +23,969 сек (27)

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.