23.07.2024

Рованпера: Изпуснах Танак в петък!

20-годишният Кале Рованпера е новият водач в световния рали шампионат, след като вчера завърши втори в домашното си състезание „Арктик Финландия”. Пилотът на Toyota остана втори в снежната надпревара, за която се смяташе, че е фаворит за победата.

На финала в Рованиеми Рованпера завърши на 17,5 секунди от победителя Ойт Танак с Hyundai. Трети остана Тиери Нювил с другата кола на Hyundai – така тимът на корейците успя да опровергае още една прогноза – че рали „Арктик Финландия” ще облагодетелства представянето на Toyota Yaris WRC.

„Второ място на финала и максималните 5 точки от първото място в пауър стейджа – обясни снощи Рованпера. – Не се получи идеален уикенд за нас, но като цяло ралито се получи много добре. Надявахме се да се борим за победата, но още в първата отсечка в петък излязохме за кратко в снежна прясна, във втората отстъпихме с почти 10 секунди на Ойт и го изпуснахме напред. След това вече беше много трудно да стопим тази разлика, която му даваше възможност да контролира хода на състезанието.”

Рованпера стартира 4-и по етапите в петък, като той и Тиери Нювил, който тръгваше 3-и успяха да загубят по-малко време от „чистаците” Себастиен Ожие и Елфин Еванс – двете звезди на Toyota завършиха първия ден на 9-о и 5-о място, като световният шампион остана на почти 50 секунди от Танак, който взе първите два етапа.

В края на първия ден Рованпера беше трети, на 20,4 секунди от Танак, а в събота до обед Кале успя да излезе втори, на 23,6 секунди от естонеца и на 5,3 пред Крейг Брийн, който с третия Hyundai се озова в челото. До края на деня Танак, Кале и Нювил спечелиха по един етап, но Ойт успя да увеличи аванса си до 24,1 секунди.

Шефът на Toyota Яри-Мати Латвала коментира в петък, че ако в събота до обед пилотите му не започнат да побеждават Танак и компания, при вторите минавания ще им е още по-трудно и стана точно така.

За двете неделни отсечки Танак беше още по-внимателен, загуби част от аванса си, но и той, и Кале знаеха, че ще е много трудно тези 24 секунди да бъдат стопени в последните 45 състезателни километра, особено ако лидерът не допусне грешка. И Танак се постара да не направи нито една грешка.

Кале оглави класирането в световния шампионат след 4-о място в „Монте Карло”, допълнено от втора позиция в пауър стейджа, а сега към 18-те точки от Рованиеми добави и още 5 за победата в последната отсечка. Втори е Тиери Нювил с две трети места и 35 точки, следват Ожие и Еванс с по 31 и Танак с 27.

Коментари

Коментар

Реклама

1 Trackback / Pingback

  1. Какво мисли Ожие за младоците Солберг и Рованпера – Autosport Bulgaria

Коментарите са заключени

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.