21.06.2024

Рованпера: Наслаждавам се на пилотирането!

20-годишният Кале Рованпера спечели втората си победа в световния рали шампионат, доминирайки в изключително трудното рали „Акрополис”, което тази година се завърна в календара на WRC.

В края на първия ден първите трима – Рованпера, Ойт Танак и Себастиен Ожие – бяха събрани в 3,9 секунди. В събота финландецът спечели 4 поредни етапа и авансът му надхвърли 35 секунди. В събота вечерта Танак го сви на малко над 30, но в неделните отсечки Рованпера отново се откъсна напред.

Кале спечели първата си победа по-рано тази година в рали „Естония”, а вчера взе и максималните 5 точки за първото място в пауър стейджа „Тарзан 2” на финала на състезанието.

„Акрополис” беше много тежко рали, седмицата се оказа дълга – заяви след финала Рованпера, който е големият фаворит и за следващия старт – рали „Финландия” (1-3 октомври). – Опознаването на етапите беше много натоварено, след това цяла нощ гледахме записите от отсечките. Много съм доволен, че спечелихме победата тук.

„Още в петък стана ясно, че можем да сме много бързи. След това направихме някои промени по настройките на колата, тъй като съботните отсечки бяха различни и поведението й стана още по-добро. Това ми позволи да карам със собственото ми темпо и имах възможност да се насладя на пилотирането.”

Що се отнася до битката за бонус точките в пауър стейджа Рованпера поясни, че е започнал неделния ден без ясен план дали да атакува в последната отсечка. Но преди да тръгне за етапите той обясни в сервизната зона, че голямата му цел е да вземе победата и не мисли за финалната отсечка.

„Първоначално искахме да видим как ще се справим на първото минаване – обясни Рованпера. – То се оказа успешно за нас, тази отсечка много ми хареса. Бяхме с четири меки гуми и предполагах, че етапът ще е успешен за нас. Минахме няколко завоя след старта и колата вървеше и стоеше добре, разбрах, че мога да атакувам. Беше хубаво да се борим за първото място и направихме добър етап.”

Естествено, след успеха в Гърция всички очакват от Кале победа и в родната му Финландия.

„Все още не усещам напрежението върху мен преди старта във Финландия – призна пилотът на Toyota. – Домашното рали винаги е различно, винаги има много мои сънародници, а и центърът на ралито е в града, в който живея – това е нещо много специално, наистина можеш да усетиш атмосферата там. Мисля обаче, че битката ще е много оспорвана и се надявам и този уикенд да е успешен за нас.”

Рали „Финландия” е следващият кръг, №10 от сезон 2021 в световния рали шампионат и ще се проведе от 1 до 3 октомври.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.