26.05.2024

Роси: Грешна интерпретация на правилата ни донесе отменените времена

Валентино Роси обясни, че грешна интерпретация на правилата в Moto GP е довела до прехвърляне на максималния разрешен брой обиколки от Michelin за един стинт със супер меките гуми.

Италианският пилот даде второто най-добро време в днешната първа свободна тренировка за състезанието в Австралия. Роси записа с 0.041 секунди по-слабо време от това на Карл Кръчлоу, преди да бъдат отменени времената му от навъртяните 11 обиколки.

Причината за това наказание идва от това, че Michelin за задължили от съображение за сигурност пилотите да не записват повече от десет обиколки с предна гума от супер меката смес.

Роси, който в крайна сметка остана на 20-та позиция в свободната тренировка, ще трябва да се бори много сериозно, за да си пробие път напред в квалификацията.

„Доктора“ също така заяви, че не е знаел, че в тези 10 тура влизат инсталационната и изходни обиколки.

„Преди старта исках да използвам супер меката смес отпред, понеже познавам гумата и смятам, че е удачен избор за днешните сравнително студени условия- обясниа Роси. – От бокса ми казаха, че мога да направя с тази гума не повече от 10 обиколки и аз направих 9. Проблемът обаче е, че се броят и двете обиколки за излизане и влизане в бокса и според тях съм навъртял 11. Това ми отне времената и вече съм предпоследен.

46-valentino-rossi-ita_09i7596-gallery_full_top_fullscreen

„Срамота е понеже това може да ми се отрази зле утре, ако не успея да подобря времената си в третата свободна транирвока. Трябва да премина през първата част на квалификацията, затова се надявам, че утре ще се представя по-добре и с време като това със сигурност ще е еднакво трудно за всички.“

Роси също разясни, че не разбира защо от Michelin са решили да направят това ограничение за супер меката гума за мокри условия.

„За мен е много странно, защото тази смес е много добра дори за състезанието. Вероятно техните притеснения са заради проблемите с тази гума на пистата в Бърно – допълни Вале. – За разлика от тук, там температурата на асфалта беше 25 градуса и трасето изсъхваше доста бързо. Тук на това трасе е мястото на тази смес на предната гума. Дори когато приключих с обиколките погледнах към нея и гумата беше като чисто нова.

„За мен тази смес е подходяща и за състезанието, ако условията останат такива. Но от Michelin са казали не, само десет обиколки и нито една повече.“

Вторите свободни тренировки бяха отменени поради лошите атмосферни условия, което допълнително утежни ситуацията за Валентино Роси.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.