26.05.2024

Рос Браун иска повече отбори във Ф1 и по-евтини двигатели

Рос Браун ще предложи план за развитието на Формула 1

Назначаването на Рос Браун за управляващ директор на Формула 1, който ще отговаря за спортните въпроси, беше посрещнато с положителни реакции от всички. Какво обаче ще направи той за световния шампионат.

Браун напусна шефското място в Mercedes преди четири години, когато на власт дойде режимът на Тото Волф и Ники Лауда. Преди това Рос е печелил световни титли с Williams, Benetton, Ferrari и със собствения му тим Brawn GP, сформиран след като Honda изненадващо напусна Формула 1 в края на 2008 година.

Също като при Екълстоун, една от най-силните страни на Браун е идеалното познаване на правилата, особено техническите, тъй като той е прекарал твърде дълго време в търсене на техния лимит. От скандала, свързан с Option 13 в Benetton до тайните тестове на гуми на Mercedes две десетилетия по-късно, обикновено излиза така, че Браун има отговор на всички промени и идеи, идващи от ФИА.

Но разликите между Браун и Екълстоун са много повече от приликите между тях. Една от първите идеи на Рос, която той сподели за бъдещото развитие на спорта е свързана с увеличаването на отборите на стартовата решетка. Нещо, на което Бърни никога не е държал особено.

„Според мен, Формула 1 трябва да е достъпна за максимално голям брой отбори – обясни Браун в книгата си Total Competition, която обаче излезе преди да стане ясно, че той ще част от управлението на Liberty Media в световния шампионат. – Това е едно сериозно предизвикателство, при което Формула 1 се провали.

„Ще е страхотно, ако има 13 силни отбора във Формула 1 и франчайзът за всеки един от тях да е много ценен, а за тях да чака опашка от инвеститори, тъй като спортът ще носи печалби и ще е успешен.”

Освен това, Браун държи на достъпните двигатели за частните тимове и дори повтори една по-стара идея на Бърни, че трябва да има независим доставчик на мотори като Cosworth, за да осигурява по-евтини двигатели и отборите да не зависят от автомобилните компании, които участват във Формула 1.

След назначаването на Браун за управляващ директор на Формула 1, той доразви някои от идеите си пред Sky Sports.

„Трябва да намерим решения, които ще позволят на малките отбори да си стъпят здраво на краката – в спортно и търговско отношение и да могат да се борят с големите тимове – заяви Браун по повод фалита на опашкаря Manor, който остана на 11-о място за 2016 година и няма да получи допълнителни пари от промоутъра. – В момента малките отбори водят много трудна битка за оцеляване. Трябва да намерим начин те да станат важен елемент от Формула 1.”

Но промените, за които говори Браун няма да се реализират толкова бързо.

„В момента имаме договори с отборите във Формула 1 до 2020 година, така че в момента нищо не може да се променя, освен ако не постигнем съгласието на всички отбори – призна Рос Браун, напомняйки за последния вариант на споразумението „Конкорд”. – Ще има промени, но трябва да направим така, че да не повторим вече допуснати грешки, тъй като Формула 1 преживя доста промени, които не дадоха очакваните резултати.”

Браун заяви, че първо ще сподели идеите си за промяна с отборите и ФИА, след което ще предложи план за развитието на Формула 1 за следващите три до пет години.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.