16.06.2024

Ръсел размисли за катастрофата с Ботас

Вчера Джордж Ръсел обвини Валтери Ботас за тежката катастрофа между двамата, която прекъсна Гран при на Емилия Романя. Британският пилот на Williams беше толкова ядосан, че след като слезе от колата си отиде до болида на Ботас, за да му се скара и го перна по каската. Но повторенията на ситуацията показаха, че всъщност Ботас няма вина за инцидента и е оставил достатъчно място на Джордж, който сам стъпи с десните колела в тревата и след това се завъртя, като удари болида на Mercedes.

Двамата се удариха преди спирането за завоя „Тамбурело”, а Ръсел се опитваше да изпревари Ботас.

След състезанието стана ясно, че Джордж е запитал Валтери дали не се опитва да убие и двамата с такива маневри и критикува остро пилота на Mercedes. Тото Волф отхвърли твърденията на Ръсел, за когото се смята, че е претендент №1 за мястото на Ботас в тима догодина.

След като прегледа записите на инцидента, даващи повече гледни точки към ситуацията, Ръсел промени мнението си за удара.

„Когато можеш да разгледаш всичко, да видиш всяка една гледна точка, на забавен каданс и т.н., то инцидентът изглежда много, много различно – призна Ръсел. – Различните гледни точки наистина променят възприятието за инцидента. Бях много ядосан, защото катастрофата стана с много висока скорост. Никога досега не бях катастрофирал в края на правата, когато колите вървят с максимална скорост. Честно казано, бих реагирал по същия начин ако се борим за победата, за 9-ото място (както беше в този случай) или за последната позиция. За мен този инцидент можеше да се избегне.

„Валтери не е нарушил правилата, но трябва да се има предвид кой какво прави с оглед на условията, в които карахме. Когато пистата е мокра, когато има бордюр и мокра трева, не можеш да избутваш другия пилот към края на трасето при скорост от над 300 км/ч. Приех това му действие като израз на неуважение.”

Ръсел отрече битката с Ботас и допълнителната мотивация да изпревари кола на Mercedes да са имали значение в случая.

„Досега не съм бил в позиция да мога да се боря с пилотите на Mercedes – обясни британецът. – Може би от 5 години насам Williams не може да се бори с Mercedes. Така че дори не ми мина през ума, че това ще е нещо по-специално, тъй като атакувам Mercedes.

„Атаката ми не беше безумна. Валтери се защити твърдо, както казах, имаше пълното право да го направи, при това без да нарушава правилата. Но бяхме минали три четвърти от тази т.нар. права. Получи се лошо стечение на обстоятелствата, нямаше да стане катастрофа, ако пистата не беше влажна и не използвахме DRS. Нещастно стечение на обстоятелствата.”

Накрая обаче Ръсел призна, че Ботас няма вина за инцидента.

„Можеше ли този инцидент да бъде избегнат? Да. Има ли вина Бтас? Най-вероятно не. Дали можеше да направи нещо повече? Може би. Дали аз имам вина? Аз предизвиках катастрофата като се завъртях, но дали допуснах грешка като реших да го изпреваря? Абсолютно не. Щеше да е глупаво в тази позиция да върна газта.”

Коментари

Коментар

Реклама

1 Trackback / Pingback

  1. Хакинен: Ръсел нямаше шанс да изпревари Ботас – Autosport Bulgaria

Коментарите са заключени

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.