15.06.2024

Саудитска Арабия отваря границите си за рали „Дакар”

Има голям шанс рали „Дакар 2021” да се проведе през януари, като това ще стане възможно с решение на властите в Саудитска Арабия, които планират да отворят границите на страната за участниците в надпреварата.

В началото на тази седмица стана ясно, че заради увеличението на заразените с коронавирус в Саудитска Арабия страната затваря границите си за една седмица, като има опция затварянето на бъде удължено с още една седмица. Това решение щеше да провали провеждането на рали „Дакар”, което стартира по план на 3 януари.

Но според Dirtfish, организаторите на ралито ASO са на прага на това да постигнат договорка с властите в Саудитска Арабия за отваряне на границите по изключение за участниците в състезанието и екипа на организаторите, като сега се организира транспорта на целия керван.

Все още обаче това изключение не е потвърдено нито от ASO, нито от Саудитска Арабия.

Според неофициална информация от отборите, които ще участват в „Дакар” най-вероятно ще бъдат организирани няколко чартъра от различни точки в Европа, където трябва да се съберат участниците, за да бъдат транспортирани до Саудитска Арабия.

За участие в рали „Дакар” са заявени общо 679 мотористи, автомобили и камиони. Състезателните машини вече са в Джеда, тъй като те заминаха с кораб от Марсилия за Саудитска Арабия в началото на декември.

Част от участниците в ралито също са там, тъй като те вече стартираха в две състезания от Световната крос-кънтри купа, които се проведоха в Ха’ил, където ще е почивният ден на рали „Дакар”. Някои от участниците решиха да останат в Саудитска Арабия и да изчакат старта на 3 януари, но други избраха да се върнат в Европа.

Директорът на рали „Дакар” Давид Кастера обясни за строгите COVID протоколи, които ще се прилагат по време на състезанието, като тази информация се появи на официалното представяне на маршрута на състезанието през ноември.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.