30.05.2024

Себастиен Ожие се връща в Citroen

Днес Citroen официално обяви, че 5-кратният световен рали шампион Себастиен Ожие се връща в тима за следващия WRC сезон. Последното състезание на Себ за Ford M-Sport ще е рали „Австралия” през ноември, след което французинът ще започне тестове с C3 WRC.

„Много съм ентусиазиран от възможността за ново предизвикателство със Citroen – заяви Ожие, който тази година се бори за шестата си поредна титла. – Всъщност, нямам търпение да се върна в отбора, не към забравил, че Citroen ми даде шанс да се състезавам в световния шампионат.”

Ожие призна, че изкушен от възможността да стане вторият пилот след Юха Канкунен, спечелил титлите си с коли на три различни компании. Легендарният финландец има 4 световни титли, спечелени с Peugeot, Lancia и Toyota.

Себ взе четири поредни титли с Volkswagen, а миналата година спечели световния рали шампионат с M-Sport и Ford Fiesta WRC.

„Различни фактори повлияха на решението ми – обясни Ожие, който миналата зима отказа на Citroen, тъй като остана недоволен от финансовите условия, предложени му от бившия му отбор. – Наистина харесвам идеята отново да работа с хората, с които се разбирахме много добре преди няколко години. Но искам да се пробвам да стана отново световен шампион с кола на трети различен производител.”

Все още няма информация относно продължителността на договора на Ожие със Citroen, но се предполага, че той е подписал за един сезон, като има опция за удължаването на контракта за още две години.

Ожие вече обяви, че това ще е последният му договор в световния рали шампионат, което означава че ще завърши кариерата в тима, в който тя започна.

Завръщането на Себ в Citroen беше очаквано, след като този сезон стана ясно, че техническата помощ и финансовият ангажимент на Ford към M-Sport не са на нужното ниво, за да може тимът на Малкълм Уилсън да се бори със заводските отбори в световния рали шампионат.

Ожие напусна Citroen след скандал с тогавашните шефове на тима, тъй като поиска подкрепа срещу №1 в тима Себастиен Льоб и напълно очаквано не я получи.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.