23.06.2024

„Силвърстоун” получава спринтово състезание

Формула 1 планира да експериментира с по-къси спринтови състезания тази година, които трябва да направят състезателния уикенд по-интересен за феновете. Обсъжда се вариантът да има спринтови състезания в рамките на три уикенда тази година, като все още не е ясно дали те ще носят точки или само ще определят стартовите позиции за надпреварата в неделя.

От „Силвърстоун” обаче заявиха, че организаторът на Гран при на Великобритания подкрепя въвеждането на спринтовите състезания и британското трасе иска такова надбягване.

Информацията беше потвърдена и от главния изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали, който заяви пред The Daily Mail: „Мога да ви кажа, че на „Силвърстоун” ще има спринтово състезание.”

Предполага се, че трите спринтове надпревари, правилата за тях и статута им ще бъдат окончателно одобрени до края на тази или в началото на следващата седмица.

„Ако Формула 1 реши, че „Силвърстоун” е подходяща писта за спринтово състезание, то ние напълно подкрепяме тази идея и смятаме, че това ще е фантастичен спектакъл за феновете”, обясни управляващият директор на британската писта Стюарт Прингъл.

Досега „Силвърстоун” не беше обсъждана като евентуален домакин на спринтово състезание, а за фаворити се смятаха „Жил Вилньов” в Монреал, „Монца” в Италия и „Интерлагос” в Сао Пауло – все бързи трасета, които позволяват много изпреварвания и обикновено стават арена на интересни състезания.

Гран при на Великобритания тази година е от 16 до 18 юли, а организаторите на състезанието обявиха, че се надяват да проведат състезание с публика, като искат да използват пълния капацитет на пистата – през 2019 в неделя по трибуните се събраха 141 000 зрители. През 2020 „Силвърстоун” прие два старта от сезона във Формула 1, но те бяха проведени без публика.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.