14.07.2024

Танак за новите гуми в WRC

Рали „Монца” в началото на декември беше последното състезание в WRC за доставчика на гуми Michelin, като от началото на следващия сезон тази роля се поема от Pirelli.

Заводските тимове вече започнаха тестовете за рали „Монте Карло”, което ще се проведе в края на януари и естествено, с пълна сила върви и тестовата програма на новите гуми, които ще доставят италианците.

Бившият световен шампион Ойт Танак коментира, макар и много лаконично и със сарказъм първите си впечатления от новите гуми пред Dirtfish.

„Какво беше казал Юха Канкунен? Те са черни и кръгли”, това обясни естонецът след един ден тестове на новите сликове с Hyundai i20 Coupe WRC. След това дойде ред и на сарказма.

„Монте Карло” наистина е прекрасно място, за да караме с напълно нови гуми – допълни Танак. – Още обаче е твърде рано, за да мога да ви кажа нещо повече за новите гуми. Определено имаме нужда от повече време.

„Карах с тях на тестове един ден, като имаше доста киша и топящ се сняг, трудни условия, които не позволяват да се търси представянето на гумите на ръба на възможностите им. Но ще ни трябва време, за да ги опознаем, защото със сигурност те са различни от тези, с които работехме досега.”

С оглед на това, че Pirelli ще доставя едни и същи гуми на всички тимове, Танак е наясно, че трябва да подходи максимално прагматично.

„Няма идеални гуми за всички условия – заяви Ойт. – Всяко нещо има плюсове и минуси, същото важи и за новите гуми на Pirelli, но пък всички ние ще получаваме едни и същи гуми. Трябва да използваме опита, който имаме, както и да дадем на инженерите максимално точна информация, за да можем да се надяваме на добро представяне.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.