26.05.2024

Танак начело, Сутинен отпадна

Бившият световен шампион Ойт Танак (Hyundai) оглави класирането в края на първия ден от рали „Монте Карло”, първи кръг от световния рали шампионат за сезон 2021. Естонецът спечели първите две отсечки в четвъртък и поведе с 3,3 секунди аванс пред Кале Рованпера, който е втори и е най-напред от пилотите на Toyota.

Теему Сунинен (M-Sport) стана първата голяма жертва в 89-то издание на състезанието, след като катастрофира малко преди финала на първата отсечка. Колата на финландеца се подхлъзна на излизането от бърз десен завой и той не успя да я върне на траекторията за следвания ляв. На същото място проблеми имаха и Елфин Еванс и Ойт Такак, но те успяха да се измъкнат от ситуацията.

След удара в ската колата на Сунинен се преобърна през таван и падна в дерето от другата страна на пътя, като със задницата се удари в едно дърво. Пораженията по ролбара на колата са много сериозни, автомобилът е много пострадал и от M-Sport обявиха, че Сунинен утре няма да се върне в състезанието по системата Рали2.

Танак взе втората отсечка с аванс от едва 0,3 секунди пред Рованпера, като колата му угасна на два пъти на старта на отсечката и той загуби време още в началото. Вторият етап беше отложен заради фотограф, който падна и си счупи крака, а това означаваше, че всички екипажи стартираха с изстинали гуми, което се оказа сериозно изпитание.

Първите две отсечки от рали „Монте Карло” минаха на мокър асфалт и дъжд, като всички без Пиер-Луи Лубе (Hyundai) заложиха на супер меки мокри гуми, а той – на зимни без шипове.

„Нивата на сцепление се сменят няколко пъти в рамките на няколко километра, в първата отсечка това беше приемливо, но във втората заради студените гуми беше кошмар”, коментира уелският пилот на Toyota Елфин Еванс, който завърши първия ден трети, на 8,5 секунди от Танак.

Световният шампион Себастиен Ожие (Toyota) е 5-и след първите две отсечки, на 16,9 секунди от естонеца и на 0,9 секунди от Тиери Нювил (Hyundai), който миналата година спечели „Монте Карло”, а сега стартира с нов навигатор – Мартин Видеге.

Във WRC2 начело е Андреас Микелсен (Skoda), който върви 8-и в генералното класиране, на по-малко от 10 секунди пред Адриен Фурмо (Ford), който е втори и 9-и в общото подреждане.

Утре рали „Монте Карло” продължава с още пет скоростни отсечки, като първата стартира в 7:10 часа българско време.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.