13.06.2024

Танак получи условно наказание за едно рали

Ойт Танак получи условно наказание след отпадането си в рали „Монте Карло”, тъй като кара на три гуми от края на десетата отсечка до сервизната зона в Гап. Санкцията е да пропусне едно рали, като тя ще влезе в сила ако Танак отново наруши правилата, касаещи придвижването на колата в хода на ралито, т.е не трябва отново да се появява на преходите на три колела.

В събота сутринта естонецът стартира с една резервна гума от сервиза, но спука две гуми в първите две отсечки за деня. След края на десетата отсечка Танак обяви, че отпада от състезанието, както е по правилата.

В този случай правилата са пределно ясни, тъй като член 34.1.5 от Спортния кодекс на WRC казва, че „на преходите, които са на обществен път, както и на старта на всяка отсечка, автомобилът трябва да е с четири свободно въртящи се колела и гуми”. А наказанието е заради създаването на „опасна ситуация” при пътуването от финала на десетата отсечка до сервизната зона, което предприеха след отпадането си Танак и Мартин Ярвеоа.

Всъщност, от това им пътуване до сервизната зона нямаше голям смисъл, тъй като отпадналите в събота в рали „Монте Карло” нямат право да се върнат в неделя по системата Рали2.

Коментари

Коментар

Реклама

1 Trackback / Pingback

  1. Глоби и отложено наказание за Ожие – Autosport Bulgaria

Коментарите са заключени

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.