18.04.2024

Танак спечели у дома

Световният шампион Ойт Танак спечели рали „Южна Естония”, втори кръг от националния шампионат на страната и състезанието, използвано от отборите в WRC за подготовка за рали „Естония” в началото на септември. Заради нарастването на заразените с коронавирус в Естония ралито беше свито до един ден и 8 отсечки, а броят на зрителите беше ограничен на 1650 човека.

Танак, който за първа година се състезава с Hyundai, беше начело от старта до финала като спечели 7 етапа, а втори остана Кале Рованпера с Toyota, който записа другата етапна победа. На финала авансът на естонеца беше 13,7 секунди.

Танак спечели и четирите предиобедни отсечки, които се караха на мокро, а Ойт обясни, че пътят е „мек”. След първите 4 етапа авансът на лидера достигна 7 секунди, после Кале му взе шестата отсечка в една второто си макадамово рали с Yaris WRC, но преди това Танак увеличи аванса си на 10 секунди. А след това Танас спечели и последните два етапа, за да вземе победата.

Подиумът беше допълнен от 6-кратния световен шампион и лидер в класирането в сезон 2020 Себастиен Ожие, също с Toyota Yaris WRC, който завърши на 29 секунди от победителя.

Общо 7 заводски пилоти стартираха в рали „Южна Естония”, като големият губещ се оказа Елфин Еванс, който катастрофира в първата следобедна отсечка. Уелсецът се бореше със съотборника си Ожие, но се предполага, че е уцелил пън в бърз десен завой, който се минава на пълна газ на шеста предавка и след това колата му е излетяла в дърветата, като неговият Yaris WRC получи сериозни поражения, но Елфин и навигаторът му Скот Мартин са невредими.

Катастрофата на Елфин изведе на 4-о място Тиери Нювил, който в сутрешните етапи експериментира с различни настройки на диференциала и призна, че „естонските пътища са доста по-бързи” от очакваното. В обедния сервиз механиците откриха проблем във водната помпа на неговия i20 Coupe WRC и той върна газта в следобедните отсечки.

Пети завърши Есапека Лапи от M-Sport, който тук стартира с частна Fiesta WRC, а зад него остана Георг Грос, който кара за тима на Ойт Танак, също с частна Fiesta WRC.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.