23.06.2024

Тод: Защо Ferrari не взе Сена за 1994

Президентът на ФИА Жан Тод разказа пред racefans.net защо в края на 1993 година Айртон Сена не е подписал с Ferrari за сезон 1994. Днес се навършват 25 години от смъртта на легендарния бразилец, а през есента на 1993 Тод е начело на Скудерията от броени месеци и се бори да наложи властта си в Маранело.

Тод и Сена се срещат по време на Гран при на Италия на „Монца” през септември 1993, Тод е в Маранело от 3 месеца, а Сена си търси нов отбор, тъй като е убеден, че McLaren не може да спре превъзходството на Williams.

Williams спечели световните титли във Формула 1 през 1992 с Найджъл Менсъл и през 1993 с Ален Прост, като по това време французина има договор с тима и за сезон 1994.

„Прекарахме три часа в хотелската ми стая, обсъждахме вариантите той да дойде във Ferrari – разказа Тод по време на конференция на ФИА в ЮАР. – На този етап, септември 1993 година, Айртон имаше голямо желание да подпише с Ferrari.

„Но Сена искаше да премине във Ferrari още за началото на сезон 1994, а ние вече имахме договори с двама пилоти за следващата година: Жан Алези и Герхард Бергер.

„Казах му: „Ние вече имаме двама пилоти”, а той ми отвърна: „Но във Формула 1 договорите не са важни.” Тогава аз му казах: „За мен, договорите са важни.”

По време на следващия кръг от шампионата Прост обяви, че слага край на кариерата си и се оттегля от Формула 1, а Сена се възползва от шанса, за да подпише с Williams.

През годините бившият президент на Ferrari Лука ди Монтедземоло на няколко пъти е разказвал за преговорите със Сена да премине в Маранело, като за последно двамата говорили преди фаталния уикенд на „Имола”.

Но някогашният съотборник на Сена и бивш пилот на Скудерията Герхард Бергер напомни защо Айртон така и не подписал с италианците.

„Айртон ми каза: „Искам да карам за Ferrari, това е тимът, който може да спре Williams, но не мога да разбера кога най-после ще започнат да се представят силно”, спомни си австриецът.

Коментари

Коментар

Реклама

1 Trackback / Pingback

  1. Формула 1 отбелязва 27 години без Сена – Autosport Bulgaria

Коментарите са заключени

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.