14.07.2024

Триумф за Петерханзел, Съндърланд и Николаев

Последните етапи на рали „Дакар” решиха битката за победите в отделните категории, като в повечето от тях триумфираха фаворитите, но това в никакъв случай не се случи лесно.

Своята 13-а победа в рали „Дакар” записа „Мистър Дакар” Стефан Петерханзел, който завърши на 5,13 минути пред съотборника си в Peugeot Себастиен Льоб. Разликата между двамата набъбна на 6 минути два етапа преди края, след като в четвъртък вечерта организаторите върнаха на Стефан времето, загубено при инцидента на моториста Симон Рачич. Това се оказа напълно достатъчно за победата, въпреки атаката на Льоб, която стопи аванса на Стефан с малко над 45 секунди, но нищо повече.

Тройният успех на Peugeot допълни Сирил Депре, който също се качи на подиума, а Toyota частично се възстанови от тежкия удар, който понесе в самото начало на състезанието, след като Нани Рома и Жиниел де Вилиерс завършиха 4-и и 5-и. Топ 6 допълни най-напред класиралият се от пилотите на Mini Орландо Теранова, за огромна радост на аржентинската публика.

Сам Съндърланд успя да опази аванса си и инициативата в битката за първото място, а съотборникът му Матиас Валкнер направи успеха на КТМ в рали „Дакар” двоен. Това е първа британска победа в рали „Дакар”, а Сам стартира за 4-и път в маратонската надпревара.

Състезанието при камионите, което вървеше с нереално малки разлики беше спечелено от Едуард Николаев – втора победа за него и общо 14-а за Камаз. Дмитрий Сотников с Камаз остана втори, а трети – победителят от 2016 година Жерар де Рой с Iveco.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.