12.06.2024

Турция на Ердоган плаши световния рали шампионат

Плановете за завръщането на рали „Турция“ в световния рали шампионат удариха на греда, след като голяма част от отборите и пилотите са против това.

На рали „Испания“ преди няколко дни, присъства официална турска делегация в опит да убеди тимове в сервизният парк, че си заслужава състезанието да се върне в календара.

Турция, Китай и Полша са в списъка с потенциални кръгове от WRC, като най-вероятно едно или две от тези състезания ще влязат в календара.

Един от пилотите, които са против Турция, е световният шампион Себастиен Ожие. Французинът твърди, че се опасява за сигурността на пилотите и екипите заради постоянните терористични атаки и политическата нестабилност в страната.

„ С оглед на политическата ситуация в Турция, не искам да ходя там и не смятам че, ще бъде умно решение. – обяснява Себастиен Ожие пред списание Autosport. – Надявам се, най-вече за турските жители, тази ситуация да се промени за по-добро бъдеще.“

Себастиан Ожие прелита през един от най-популярните скоци в Турция
Себастиен Ожие прелита през един от най-популярните скокове в Турция

Шефът на Ситроен Ив Матон също подкрепи мнението на Ожие.

„Турция може да бъде един интересен кръг от шампионата, но моментът не е подходящ – заяви Матон. – Не знаем дали след една година все още да има проблеми със сигурността.

„По-скоро, би трябвало състезанието да е в календара за 2018, вместо да 2017.“

Въпреки това промоутърът на WRC Оливие Сесла защитава позицията на турските представители за кръг през сезон 2017.

„Бях там през туристическият сезон и всичко си вървеше нормално, нямаше никакво усещане че се случва нещо нередно. В Турция продължават да се правят големи събития, като например мачове от УЕФА и големи баскетболни събития в Истанбул.

„Ние не говорим да сме там утре, а след 12 месеца“, разясни виждането си Сесла.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.