23.07.2024

Фетел: Нямам нищо против отново да карам с Рикардо

4-кратният световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел най-после изрече думите, които всички досега смятаха, че го е страх да каже: че е готов отново да е съотборник с Дениъл Рикардо. А моментът за това е изключително подходящ, тъй като предстои подреждането на някои от най-важните места на стартовата решетка за 2019 година.

Двамата имат интересна история заедно, като бяха съотборници само един сезон в Red Bull – през 2014 година. Тогава австралиецът, който дойде от Toro Rosso на мястото на сънародника си Марк Уебър, засенчи напълно все още действащия световен шампион и взе три победи, а Фетел не успя да спечели нито една и записа една от най-неуспешните защити на титла в историята на Формула 1.

Сезон 2014 даде началото на новата турбо ера в световния шампионат и моторът на Renault не беше на нужната висота, като Фетел прекара по-голямата част от сезона в оплаквания от двигателя като неизменно му пригласяха шефът на тима Кристиан Хорнър и шефът на тима в сянка доктор Хелмут Марко. Тримата дотолкова опънаха нервите на Renault, че се наложи лично шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун да им направи забележка за начина, по който уронват престижа на своите партньори и на спорта като цяло.

В края на 2014 Фетел избяга във Ferrari, а на мястото му беше повишен Даниил Квят, който после беше сменен от Макс Верстапен.

Та от началото на 2015 година анализаторите са убедени, че Фетел ще направи всичко възможно, за да не допусне Рикардо в Маранело, като не е изключено да има интерес към него от страна на италианците.

В Мелбърн Фетел се постара да развенчае този мит и обяви, че няма да има нищо против, ако Рикардо смени Кими Райконен за сезон 2019.

Договорът на Рикардо с Red Bull изтича в края на 2018, като той все още не е подписал нов контракт, а големият шеф Дитрих Матешиц заяви, че иска австралиецът да остане, но няма да му пречи, ако реши да си тръгне. Другият пилот на тима Макс Верстапен преподписа с Red Bull още миналата година и е ангажиран до края на 2020, което беше прието като знак, че тимът започва да се групира около него, както беше по време на силните години на Фетел.

Как обаче точно коментира Себастиан възможността да работи отново с Дениъл и дали би се противопоставил на такъв вариант?

„Ние карахме една година заедно, като този сезон не беше много добър за мен, но беше страхотен за него – обясни Фетел. – Но, мисля, че двамата се разбираме добре и няма да имам нищо против, ако отново сме съотборници в бъдеще, но не знам какви са неговите планове…

„Сигурен съм, че Дениъл ще има място във Формула 1, но не знам какво преследва или какво иска. Не знам какви пари иска и т.н, но както казах… уверен съм, че той ще остане във Формула 1. Мисля, че пред него има няколко възможности и не му се налага да бърза с решението.”

Съотборникът на Фетел в Маранело Кими Райконен преподписа до края на 2018 година и общото мнение е, че ако последният световен шампион на Ferrari не направи нещо изключително този сезон, то най-вероятно няма да получи нов договор. Миналата година той безусловно подкрепя кампанията на Фетел за титлата, дори се лиши от победи в състезания и получи нов контракт, като постоянно се спекулира, че той е най-удобният съотборник на Себ. Германецът обаче отрече да има принос за новия договор на Райконен, след като изрично беше запитан за това.

Самият Рикардо каза, че темата за бъдещето му във Формула 1 ще е актуална след около 6 месеца.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.