16.06.2024

ФИА одобри състезанията с пистови Tesla

Днес стана ясно, че от ФИА са одобрили нов шампионат за туристически електрически автомобили на организацията Electric GT. Шампионатът ще носи името Electric Production Car Series, като организаторите успешно вече са разработили готов за състезание автомобил, базиран на модела S P100D на изключително популярния американски производител Tesla.

Миналата седмица едно от шаситата е преминало през задължителния краш тест на ФИА, като така шампионата получи зелена светлина да стартира своя първи сезон. Вече са ясни и някои от правилата и начинът на провеждане на състезанията.

Във всеки състезателен уикенд пилотите ще карат три квалификационни сесии, а след тях и две състезания с дължина по 60 километра всяко, като едното ще се провежда надвечер. Относно характеристиките на „бегачките“ за сега е ясно само, че ще разполагат с 785 конски сили.

Организаторите определено ще разполагат с интересна концепция, като заедно с надпреварите ще се състоят състезания с електрически картинги и на определени писти ще има и дрифт състезания за електрически автомобили.

„Това е един много вълнуващ ден за нас, след като получихме официално потвърждение от ФИА да проведем такъв шампионат – коментира изпълнителния директор на Electric GT Марк Гемел. – Ние уважаваме ФИА и сме горди да разполагаме с тяхната подкрепа с оглед предстоящия дебютен сезон.“

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.