30.05.2024

ФИА окончателно спря Polo WRC 2017

През 2017 няма да видим новия Polo WRC по отсечките

Новият VW Polo WRC 2017 няма да участва в световния рали шампионат този сезон, реши днес ФИА, с което сложи край на надеждите да видим колата по отсечките.

Оттеглянето на Volkswagen от световния рали шампионат в края на миналия сезон постави под въпрос бъдещето на Polo WRC 2017, по който тимът работи до последно и дори прави тестове. Тимът и ФИА влязоха в спор относно хомологацията на новия автомобил, а единственият начин той да бъде спасен беше да се намери финансиране за програмата за експлоатация и развитие на колата през новия сезон.

Датата за хомологиране на Polo WRC 2017 – 1 януари, беше изпусната, но от VW обясниха, че се надяват да хомологират колата по-късно – примерно на 1 април, стига ФИА да разреши, след което автомобилът да се използва от частни тимове в световния шампионат.

Точно тази идея обаче имаше сериозен потенциал да обърка сметките на заводските отбори и оспорваше логиката на развитието на шампионата, заложена от ФИА.

През януари, по време на рали „Монте Карло” представителите на заводските отбори в WRC дадоха да се разбере, че са против новата кола на Volkswagen да получи възможност да се състезава през 2017 година. И на последвалите срещи между ФИА и Volkswagen така и не се стигна до благоприятно за тима решение.

„Ние поискахме от ФИА възможност да хомологираме Polo WRC 2017, тъй като имаме много запитвания от клиенти за колата – заяви директорът на VW Motorsport Свен Смеетс. – Идеята ни беше да я даваме под наем на частни отбори и пилоти.

„Но се оказа, че според сега действащите правила на световния рали шампионат, това не е възможно.

„Приемаме този отговор, но с огромно съжаление, тъй като това е против интересите на нашите клиенти. Искаме да благодарим на ФИА за конструктивната дискусия, която проведохме.”

Смеетс потвърди, че плановете на тима да дават под наем WRC колите версия 2016 – също на частни тимове – няма да се повлияят от последното решение на ФИА.

VW напусна WRC след четири поредни титли при конструкторите и четири поредни титли при пилотите за Себастиен Ожие.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.