23.07.2024

ФИА разреши тестовете

В неделя в полунощ пада забраната за тестове, която ФИА въведе в началото на април и тимовете от световния рали шампионат отново ще могат да изпитват колите версия Rally1.

Отборите в WRC вече планират изпитания за втората седмица на юни, като те ще са подготовка за рали „Финландия” – най-бързото рали в календара трябва да рестартира сезона в световния шампионат от 6 до 9 август.

Тестовете бяха обсъдени на днешното заседание на Рали комисията на ФИА, като членовете й определиха нов формат – досегашното ограничение от 42 дни пада, а вместо него отборите ще имат право на три тестови дни за всяко рали, като един пилот ще може да кара един ден.

Ако сезонът не беше спрян в Мексико заради пандемията от коронавирус, това решение щеше да намали тестовете на WRC отборите с 50 процента, но с оглед на това, че до края на годината може да гледаме само още 5 ралита, това ограничение може и да изглежда толкова драстично.

Решението на Рали комисията трябва да бъде потвърдено на 19 юни от Световния моторспорт съвет на ФИА, но обикновено, когато има консенсус за определени мерки, договорени между ФИА, промоутърът и отборите, то това потвърждение е формалност.

Докато обаче новото решение влезе в сила се предполага, че заводските отбори в WRC са постигнали джентълменско споразумение за 3-дневен тест за всеки един от тях преди „Финландия”. Според сайтът dirtfish.com, отборите вече са резервирали и пътищата във Финландия, където ще настройват колите за отсечките, като сега се работи по пътуването на пилотите и тестовите екипи до северната европейска страна.

Очаква се, че в понеделник Финландия да разхлаби още ограничителните мерки, въведени заради коронавируса, като достъп до страната ще получат граждани на повечето европейски държави.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.