14.07.2024

ФИА с промени в правилата на WRC

На заседанието на Световния съвет по моторни спортове на ФИА във Виена бяха взети множество решения за това, как ще се развива световния рали шампионат догодина. Една от най-важните и дискутирани през тази година промени бе свързана с реда на стартиране по отсечките във WRC.

Какво става със стартовия ред?

ФИА реши следното: стартовият ред за световния рали шампионат от 2017, ще бъде променен и изцяло базиран на представяне:

Ден 1 – Автомобилите стартират според настоящето класиране в шампионата.

Ден 2 – Приоритетните пилоти ще стартират в обратен ред спрямо класирането на състезанието след Ден 1. Другите пилоти ще стартират по нормален ред спрямо класирането от първия ден от състезанието.

Ден 3 – Приоритетните пилоти ще стартират в обратен ред спрямо класирането на състезанието след Ден 2. Другите пилоти ще стартират в нормален ред също спрямо класирането след втория ден.

Стартовият ред в първото състезание от календара ще се базира на крайното класиране на шампионата от предходният сезон.

Заедно с това стана и официално решението за създаването на нова категория, носеща името WRC Trophy. В тази надпревара ще имат право да взимат участие екипажи с WRC автомобили създадени преди 2017, т.е това ще е шампионатът на частните пилоти.

Екипажите, участващи в този шампионат, не могат да стартират в повече от седем кръга от календара. За определяне на титлата ще се считат шестте ралита с най-добро представяне за екипажите. Ако се регистрират по-малко от пет екипажа в категорията няма да има титла.

Бе сключен и договор с М-Спорт за поддръжка и доставка на R2 автомобили за Junior WRC категорията за период от две години. Michelin и DMACK са официално регистрираните доставчици на гуми за Световния рали шампионат през сезон 2017.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.