14.07.2024

Финландско рали сменя „Швеция”?

Броени дни, след като Себастиен Ожие спечели 7-ата си световна титла, а тимовете започнаха тестове за следващия сезон, дойдоха и първите информации за възможни промени в календара за догодина.

Сезонът трябва да стартира в края на януари с класиката „Монте Карло”, но промените най-вероятно ще засегнат снежното рали „Швеция”. Тази година състезанието използва отсечки в Норвегия, които бяха заснежени, докато пътищата в Швеция останаха с доста по-скромно количество сняг.

Сега се очертава анулиране на рали „Швеция” (11-14 февруари), чийто маршрут вече беше преместен по на север, но причината не е липсата на сняг, а разпространението на коронавируса в страната. Според местните власти, в следващите седмици не се очаква подобряване на състоянието със заразата.

Организаторът на рали „Швеция” вече на няколко пъти обяви, че няма вариант състезанието да се проведе без публика, тъй като основният източник на приходи за бюджета на състезанието са парите, които идват от билетите за зрителите.

Ако рали „Швеция” бъде отменено, това ще е тежък удар за WRC, тъй като ФИА и промоутърът държат в календар да има поне едно „изцяло снежно” рали. И затова вече се сондира възможността в календара да влезе ново рали, което ще се проведе в края на февруари, но в северната част на Финландия. Поне такива са информациите в местните медии.

Провеждането на снежно състезание през февруари е много важно за световния шампионат, тъй като следващият старт е чак в края на  април, когато в календара ще дебютира „Хърватия”, трети кръг за сезона.

През тази година Италия бе домакин на последните два старта от сезона – „Сардиния” и „Монца”, така че вече има прецедент.

Иначе, през лятото Финландия ще приеме традиционната „Гран при на макадам”, както наричат състезанието около Юваскила, което се е наложило като най-бързото рали в света.

А финландският рали шампионат стартира на 15-16 януари в Рованиеми, така че дотогава най-вероятно ще има повече информация.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.