21.06.2024

Формула 1 планира 23 старта догодина

Главният изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали заяви пред Sky Sports, че догодина световният шампионат ще включва 23 състезания и календарът ще бъде представен най-рано на 15 октомври.

Това е рекорден брой състезания. Толкова бяха предвидени и за сезон 2021 преди последните анулирания на стартове. За догодина се предвижда сезонът да стартира през март и да приключи в средата на ноември. Причината за това е желанието на Формула 1 да няма надпревари, които да попадат в „обсега” на световното първенство по футбол в Катар. Затова и ще станем свидетели на най-ранния финал на сезона от 2010 година насам.

„Очаквам, че догодина календарът ще включва 23 състезания. Гордея се с усилията на всички във Формула 1 да сформираме и изпълним глобален календар насред пандемията от коронавирус. Естествено, ще имаме предвид и ще спазваме всички регулации на отделните правителства относно ограниченията на разпространението на коронавируса. Но целта ни е Формула 1 да даде надежда за това, че скоро ще се върнем към нормалното.

„Искаме календарът да има нормален ритъм, но отсега можа да ви кажа, че следващият сезон ще започне в средата на март и ще приключи в средата на ноември.”

Доменикали отказа допълнителни подробности, но вече се знае, че новото състезание в Маями ще е през май. Очаква се сезонът да стартира в Бахрейн и да приключи в Абу Даби. Има възможност в календара за догодина отново да има стартове на „Имола” и в Турция.

Доменикали обаче потвърди, че през 2022-а ще има повече спринтови квалификации. Досега в два уикенда имаше спринтове – късо съботно състезание, което подрежда стартовата решетка за неделния старт – на „Силвърстоун” и „Монца”, като и в двата случая основните състезания минаха с много инциденти. Според Доменикали този тридневен формат се е доказал като успешен и догодина може да се използва в 7 или 8 кръга през сезона.

Последният уикенд със спринтово състезание за тази година е планиран за Гран при на Бразилия.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.